Новини


9Юни2016

МОН проверява автор на изпитни материали за конфликт на интереси

Просветното министерство е започнало проверка на служител от Центъра за контрол и оценка на качеството на образование заради сигнал за конфликт на интереси. Това съобщиха вчера от МОН, след като известният математик проф. Сава Гроздев директно обвини работещата във въпросния център Мадлен Христова, че като учител по математика и едновременно с това изготвящ въпросите за изпита по този предмет след 7-и клас е изнасяла тестовете на своите ученици.

Освен в центъра Христова работи и като учителка по математика в 125-о училище в столицата, дори е класен ръководител на седмокласници. Проф. Гроздев разпространи данни, според които 10 от общо 17-те нейни ученици са получили пълни шестици на изпита. Тазгодишните резултати от националното външно оценяване след 7-и клас обаче са плачевни и показват, че всеки трети седмокласник е бил скъсан по този предмет. Мадлен Христова е била учител на годината по математика и също като Гроздев води наши ученици на международни олимпиади.

От образователното министерство не коментираха случая по същество, но излязоха със съобщение, че министър Меглена Кунева още на 20 май т.г. е назначила със заповед проверка на въпросната служителка на ЦКОКО, която да бъде извършена от Инспектората на МОН. Съдействие на проверката оказвал и столичният регионален инспекторат на образованието. Резултати от нея се очакват след 17 юни.

Вчера просветният министър предложи и ново обяснение за многото двойки - според нея строгите мерки срещу преписването са дали резултат. Кунева индиректно посочи като отговорни и учителите, след като депутат от БСП я попита за изводите от изпитите след седми клас. "Последните 20% по успех студенти по педагогика стават учители по математика", каза тя, обявявайки, че педагогиката следва да бъде приоритет за години напред. На последващ въпрос обаче как ще се мотивират завършилите с отличие педагози тя се оправда, че въпросът за повишаването на заплатите им не е в компетенциите на нейното ведомство.



ВИСОК ДУХ

"Това, което организираме, не е работен семинар, а Национален събор на учителите. Това е дух. Няма как да се води огромната учителска армия без дух". Така пък просветният министър коментира целите на грандиозната учителска среща, замислена от МОН...

 

Виж цялата новина тук: "Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: