Новини


8Юни2016

5602 шестици, 4189 двойки на матурата по български

7466 зрелостници няма да получат дипломи 5602 шестици,

5602 ученици са изкарали шестици на матурата по български език и литература, скъсаните са 4189. Отличниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор са 9716. С двойка са 6460. Това обявиха от министерството на образованието при представянето на резултатите от матурите.

Процентът двойки по български език и литература (8,73) е най-високият досега от началото на провеждането на зрелостните изпити от 2008 г.

Нека не започваме с лошите новини, нека вървим против течението, каза вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева и обяви, че тази година има

два пъти повече

абитуриенти с

по две шестици

“Браво на отличниците. Те са повече, отколкото зрелостниците с по две слаби оценки”, каза още Кунева.

Средният успех по български език и литература е 4,17, а на втората матура - 4,27.

4637 зрелостници имат по две шестици, 2325 абитуриенти имат по 2 двойки. По 2 пълни шестици имат 86 ученици.

131 абитуриенти имат максималните 100 точки. 59 имат 0 точки.

8 зрелостници са с 0 точки и на двете матури.

Няма ученици

със 100 точки и

на двата

зрелостни изпита

Традиционно най-висок брой точки се получават на чуждите езици.

Най-добре по български език и литература са се представили учениците от София-град, Варна, Пловдив и Смолян. В края на класацията са Силистра, Разград и Кърджали. (Виж таблиците на 3-а стр.). И миналата година първенци са били учениците от София-град. Последното място обаче беше за Разград, Силистра и Ямбол.

7466 зрелостници, което прави 14,97%, няма да получат дипломи на тази сесия. Към сегашните двойки се наслагват и миналогодишни явяващи се на изпити, които може да са се явили на първа или на втора задължителна матура, обясни зам.-министър Диян Стаматов.

Напредък има по математика, история и цивилизация и природни науки. “Трябва да запазим тази тенденция. Това са хора с професионални умения, които се търсят и в следващите етапи на образование, а и като директна професионална квалификация”, обясни Меглена Кунева.

Освен по български

спад има и по

география и

икономика

и философския цикъл. Според министъра първосигнално можело да се каже, че обяснението за лошите оценки по хуманитарните предмети е, че това е поколението на фейсбук. Задачата обаче била децата да са грамотни. “Няма да препускаме по материала, за да може децата да се упражняват достатъчно. Няма нужда да наизустяват клишета. Езиковата подготовка, дори да не се занимаваш с хуманитарни науки, опира до това да можеш

да напишеш едно

мотивационно

писмо поне”,

коментира още министърът на образованието.

Намаляват абитуриентите, които държат матура, обяви зам.-министърът Диян Стаматов. На изпит по български език и литература са се явили 47 991. Втория изпит са държали 48 471. Причините били както демографският срив, масовата емиграция, но и ранното отпадане на ученици.

Най-желани предмети за втората матура са биология, английски и география. Въпреки че географията е една от най-желаните изпити, тя е с най-висок процент слаби оценки.

Положителна тенденция е, че се увеличава процентът на учениците, които създават текст.

Не са писали по 41-и въпрос за “Разрушената хармония” по “Гераците” на Елин Пелин обаче 28% от абитуриентите. От създалите текст пък 52% са предпочели да пишат интерпретативно съчинение, а останалите - есе.

Скалата за превръщане на точките в оценки не е променена от миналата година. И тази година за тройка са били необходими 23 точки. 77 точки са необходими за отличен 5,50.

Новите учебни програми дават възможности за повече практически упражнения, както и повече писане на текстове. Реалният ефект от това нямало да се усети веднага.

Ще се прави анализ кои са най-трудните неща за учениците. Според новия закон за предучилищното и училищното образование ще бъдат подпомагани учениците, които срещат трудности - чрез допълнително обучение, индивидуална работа и т.н. Такава възможност имало и през проекта “Твоят час” от оперативната програма.

До голяма степен виждам и ролята на учителите в пенсионна възраст, които ще се включат, за да подкрепят деца, които се нуждаят, каза още Меглена Кунева.

Ще се правят и регионални анализи, както и на ниво училище. За втора година например имало много висок успех по български език и литуратура в Смолян и областта. Добрият пример трябва да се анализира, за да се разпространи.

Меглена Кунева:

Няма да ви дам

да преписвате!

Този път опазихме матурите и, за съжаление, това се вижда и от оценките по български език и литература. Имаше много мощни сценарии как са излезли тестовете. Тези тестове не са излезли, не са достигнали до учениците през толкова любимите специални устройства за преписване

Двойките са тъкмо заради това, че опазихме матурите. За първи път се прави подобна мащабна защита в залите, където се правят матурите. Моята новина за всички, които ще държат матури, моето послание е много сериозно: няма да ви дам да преписвате. Не мога да кажа, че някой не може например да пробие сайта, защото има големи майстори в това отношение. Аз ще направя всичко възможно в 8 часа, когато учениците са вече зад затворените врати на класните стаи, да не могат да получат верните отговори.

Това е моят личен ангажимент към хората, които искат да печелят честно от най-млада възраст. Който получи нечестна оценка, утре може да дойде да ви лекува или да построи мост.

Немската №1 на първа

матура, Американският

колеж - на втората

В топ 10 на училищата с най-високи резултати на матурата по български език и литература са 91-а Немска езикова гимназия, испанската гимназия от София и Американският колеж. Лидер по литература миналата година беше Американският колеж. Това училище обаче е водещо според резултатите от втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор.

Най-успешно са се представили възпитаниците на профилираните гимназии. Следват ги учениците от училищата за деца с нарушено зрение и от училищата по изкуствата.

По-слаби са резултатите

на абитуриентите

от спортните

и духовните училища

Най-зле са учениците от паралелките към затворите.

Статистиката по пол показва, че момичетата се представят по-добре с изключение на химия и опазване на околната среда и испански език.

Има 3 статистики за двойките

по математика след 7-и клас

Има три различни статистики за двойките от изпита по математика...

 

Виж цялата новина тук: "24 часа"

Автор: Ярослава Прохазкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: