Новини


2Авг2021

МОН предвижда профилактични прегледи за 14 000 от общо 90 000 учители у нас

Точно 14 000 учители от близо 90-те хиляди у нас ще могат да се възползват от новата програма на Министерството на образованието и науката (МОН) за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти. Това предвижда въпросната програма, предложена първоначално от екипа на бившия просветен министър Красимир Вълчев, а впоследствие преработена от служебния такъв Николай Денков. Бюджетът й за 2021 г. е 400 000 лева, а ефектът - според някои преподаватели - ще е спорен, пише СЕГА.

180 000 лв. са предвидени за прегледи на 12 000 учители, преболедували COVID-19, които имат поставена диагноза, посочена в направление от личен или лекуващ лекар. Въпросните преподаватели ще имат право на допълнителни профилактични прегледи и консултации извън осигурените в рамките на задължителното здравно осигуряване. Те ще са свързани с няколко вида заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни, чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични, андрологични и кожни заболявания, болести на централната и периферната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на очите. Прегледите ще се плащат от образователните институции, а министерството на образованието и науката ще им възстанови до 15 лв. от стойността на направения разход.

Директорите на училища, детски градини, центрове за подкрепа на личностното развитие и т.н. трябва да увърдят списък на педагогическите специалисти, желаещи да се включат в тези дейности. Те могат да сключат договор с медицински център за въпросните профилактични прегледи или да определят друг ред за осъществяването им. Заявките им трябва да бъдат изпратени до 15.10.21 г. и адресирани до началника на регионалното управление на образованието (или до спортното и културното министерство - за училищата към тях). До 25-ти октомври те трябва да бъдат обобщени, като учебните заведения ще могат да си възстановят до 15 лв. от стойността на разхода, направен за 1 педагогически специалист, минал през профилактичен преглед.

Въпросната програма бе подготвена първоначално от екипа на бившия министър Красимир Вълчев. Тя обаче не предвиждаше финансиране само за преболедували коронавирус учители, а за произволно избрани 12 000 преподаватели, които освен това щяха да могат да си възстановят 15 лв. от разходите за профилактични прегледи само за 2 вида за заболявания - на млечната жлеза при жените и простатната жлеза при мъжете. "Защо прегледите са само за тези два вида заболявания. Нима учителите не страдат от други?", чудиха се учители. Според тях също така сумата е крайно недостатъчна, за да си направи човек съответния преглед. "За да се докаже онкологично заболяване понякога е нужен скенер, за който 15 лв. до никъде не стигат", казват педагози.

200 000 лв. пък са планирани за рехабилитация на 2000 учители по програмата на Националния осигурителен институт (НОИ). Тук няма промени в двата проекта. Те трябва да имат установена диагноза, записана в направление от личен или лекуващ лекар. Рехабилитацията ще се осигурява за 10 групи заболявания - сърдечно-съдови, стомашно-чревни и чернодробни, бъбречно-урологични, ендокринни, гинекологични и андрологични, кожни заболявания, заболявания на централната нервна система, на дихателната система, на опорно-двигателния апарат и на периферната нервна система. На всеки включен участник ще се възстановяват до 100 лв. от разходите, направени за доплащане на храна и такса резервация. Важно условие е те да са направени до 30.09.21 г.

За целта трябва да предоставят медицинското направление за необходимостта от рехабилитация, удостоверение за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация, издадено от съответното териториално поделение на НОИ и разходооправдателен документ за извършен разход за допустими дейности по модула. Тук учителите смятат за обременяващо носенето на всички тези документи, част от които не са при тях, а у НОИ, т.е. ще трябва да се разкарват допълнително, за да си...



Виж цялата новина тук: actualno.com

Автор: Атанаска Маркова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: