Новини


22Юли2014

МОН поръчвала училищни мебели за милиони от една фирма без обществена поръчка

Министерството на образованието възлага само на една фирма доставката на мебели за училища и детски градини по национална програма за тази година - без за това да е проведена обществена поръчка. Мебелите са на стойност няколко милиона лева и ще се платят с пари от бюджета, т.е. с пари на данъкоплатците.

Екип на bTV тръгна по следите на няколко жалби от собственици на мебелни фирми, изпратени до прокуратурата, до Сметната плата, до самото образователно министерство. Оплакванията са, че от години министерството дава парите за ново обзавеждане на училищата на една-единствена фирма, което обрича по-малките в бранша на бавна смърт.

Същата фирма предстои да изпълни и поръчка за няколко милиона лева по Националната програма „Модернизация на материалната база в училище" за 2014 г. - без за това да е проведена открита процедура по Закона за обществените поръчки, каквато се изисква в описанието на програмата.

От някогашна кравеферма край Ямбол, превърната във фабрика за производство на училищни мебели, започва историята за малкия и среден бизнес у нас, на който му е писнало... Във фабриката работят 100 души. Измислят дизайна и произвеждат всеки детайл.

Собственикът Генчо Каназирев твърди, че през последните години бизнесът с производството на училищни мебели се задъхва все повече, а поръчките на министерството през последните години се печелят все от една и съща фирма - най-голямата в бранша.

„Навсякъде се тръби - подкрепяйте малкия и среден бизнес. По този начин когато не ни подкрепят, когато един производител се толерира, просто не е нормално”, възмутен е управителят на „КАН УЧТЕХСПОРТ БЪЛГАРИЯ" ООД Генчо Каназирев.

През април правителството гласува Национална програма „Модернизация на материалната база в училище" за 2014 г. Едно от нещата, предвидени в нея, е доставка на нови мебели за училища и детски градини.

Фирмата, която ще ги произведе и достави, трябва да се избере след открита процедура по Закона за обществените поръчки. Такава обаче не е проведена. Министерството автоматично избира... най-голямата в бранша.

Жалба подава фирмата в Ямбол, както и още една - в Каварна. „Представете си една фуния, в която фуния влизаш и трябва да излезеш от един тесен отвор. Те просто те натикват в тая фуния и ти казват влизай в сивия сектор, бутат те, бутат те в сивия сектор", обяснява Велин Явашев от фирма „Мира".

В писмо до директорите на детски градини и училища, министерството пише да съобразят поръчките си с артикулите, предлагани от фирмите, с които има сключени договори за доставки. За избор на мебели е посочен линк, който отвежда към артикули само на най-голямата фирма в бранша.

В случай, че директорите искат други, които тя не произвежда, се дава възможност да направят обществени поръчки за избор на нова фирма. „Аз мисля, че би следвало да имаме възможност да избираме сами”, смята Олга Маджарова, помощник-директор на 49 ОУ в София.

От министерството заявиха, че не са провели открита процедура по Закона за обществените поръчки за новата програма, тъй като нямало време. „Ако ние проведем процедура за четири месеца открита процедура, която може да бъде обжалвана, могат да не бъдат усвоени никакви средства по тази национална програма", обясни главният секретар на МОН Сергей Миланов.

Вторият аргумент е, че има договор с най-голямата фирма в бранша още през 2012 г., който може да се използва за доставки и по Националната програма за 2014 г. Договорът е сключен след ...

Виж цялата новина тук: 24 часа

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: