Новини


21Юли2014

Глад за учители по математика

Стотици места за учители по математика, информатика и чужди езици стоят празни два месеца преди началото на учебната година. В момента по учебните заведения в цялата страна ударно текат конкурси за набиране на подобни специалисти. Задачата обаче става все по-трудна, защото завършилите точни и компютърни науки предпочитат да започнат работа в частния сектор, където заплатите дори на най-начинаещите са поне двойни на учителските възнаграждения. Действащите преподаватели по точните науки масово излизат в пенсия и няма кой да ги замести.

Подобна е ситуацията и със специалистите по чужди езици, които нямат никакъв стимул да отиват в класните стаи. Над 100 са свободните места в столицата, като конкурси за преподаватели в момента са обявени дори и в някои от най-елитните столични училища като 7-о и 31-во СОУ (известно като „Бастилията“).

Ръководители на компютърни кабинети, възпитатели и лектори по испански и руски език набират и във Варна, сочи справка от местния просветен инспекторат. В морската столица търсят преподаватели не само за работа на място. Много позиции са обявени и в съседни населени места като Аксаково, Вълчи дол и  Девня, където искат да наемат специалисти по чужди езици и телекомуникации.

Най-голям глад за възпитатели и начални педагози има в ...

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Теодора Йолчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: