Новини


23Юни2017

Всички нови учебници за 8. клас на „Просвета“ са одобрени от МОН

Министерството на образованието и науката (МОН) одобри всичките 23 проекта за нови учебници за 8. клас на „Просвета“ в първия етап от процедурата по оценяването.

Нещо повече – заедно с печатните издания оценителите дадоха положителна оценка и на електронните им варианти. Досега „Просвета“ предлагаше електронни учебници за ученици от 1. до 7. клас, но от есента и осмокласниците вече ще могат да учат по тях.

Електронните учебници са дигитални варианти на печатните – изцяло покриват изискванията на МОН за съдържание и отговарят на учебната програма. Досегашната работа в училище с тях показва, че те се приемат с изключителен интерес, защото съдържат атрактивни 3D анимации, видеоклипове, интерактивни упражнения, задачи, образователни игри. Бъдещите осмокласници и родителите им могат да разгледат демоверсия на електронните учебници още сега на сайта на издателството (вижте тук: http://www.prosveta.bg/proekti-uchebnici-2-6-8-klas.). На пазара ще излязат преди 15 септември, веднага след като МОН оповести списъка с окончателно одобрените заглавия.

Вярна на традициите да дава най-доброто за българските учители и ученици, най-голямата издателска група в България създаде най-много проекти на нови учебници и за осмокласниците. Те са с марките „Просвета“, „Просвета Плюс“ и „Просвета АзБуки“.

Почти по всички предмети има не по един, а по два учебника, за да могат преподавателите да изберат най-подходящия учебник за своите възпитаници, така че да постигнат възможно най-добрия резултат. В процедурата участват и четири проекта по чужди езици: два по английски, един по немски и един учебник по френски.

Според постановление на МС в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование право на безплатни учебници или учебни комплекти по общообразователните учебни предмети имат само учениците от 1. до 7. клас. Учебниците за 8. клас се купуват. По някои предмети освен цветни „Просвета“ произведе и черно-бели учебници.

След одобрението от МОН идва вторият важен етап – учителите трябва да оценят и изберат учебника, по който ще преподават през следващата учебна 2017/2018 година. За да получи оценка „приложим“, един проект трябва да събере най-малко 50% подкрепа.

„Просвета“ гарантира, че всички учебници за 8. клас ще бъдат готови в сроковете, определени от МОН. А електронните учебници ще са на разположение на учителите още в началото на август.

 

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: