Новини


5Юни2014

МОН обяви спорните моменти в новия просветен закон

Просветното министерство пусна онлайн анкета по спорните моменти в бъдещия проект на нов закон за училищното образование. Вместо да организира обществени дискусии и кръгли маси, МОН предлага всеки ангажиран с реформата в сектора да представи мнението си по 11 ключови теми. Подобно допитване се прави за първи път от просветното министерство. Това е и елегантен начин, при който БСП ще заобиколи разногласията си с коалиционния партньор по чувствителни за ДПС теми.
Първият въпрос от анкетата е кога да се приключва основното образование и как да изглежда гимназиалната степен. Проблемът стана актуален, след като Клисарова предложи основното образование да се завършва в IX клас, а гимназиалната степен да не се разделя на два етапа и да се учи до XII клас задължително. Другите възможни варианти са основното образование да приключва със VII клас, а гимназията да се раздели на две - до Х и до ХII клас. Допуска се и трети вариант - запазване на сегашния модел.
МОН ще проверява и обществените нагласи по друга чувствителна тема - обучението в началния курс. Какви оценки да получават малките ученици, да повтарят ли IV клас и дали да има миниматури в края на началния етап - това са друга група въпроси, по които министерството ще търси консенсус. Профилът на математическите училища, въвеждането на разрешителни за ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: