Новини


23Дек2020

МОН не изключва вариант за удължаване на учебната година

„Не сме изключили напълно възможност с още малко да увеличим продължителността на учебната година, но на този етап считаме, че няма необходимост да го правим”. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред bTV.

„Надяваме се април ситуацията да е по-добра. Може би имаме една-две седмици през юли резервен вариант, но не искаме да пристъпване към него”, заяви той. Това обаче нямало да попречи на приема в университет у нас или чужбина, тъй като и миналата година сме завършили навреме. „И да има 10 дни закъснение, няма да има проблем”, смята Вълчев. Министърът допълни, че е обсъждат и вариант за по-ранен старт – на 1-и септември, но тогава трябва да сменя и закона, в който е заложена датата 15-и септември.

За учениците от първи до шести клас учебната година вече се увеличи с две седмици, за школата, които са избрали да заложат на проектни дейности по време на онлайн обучението през декември.

След Нова година отварят детските градини и в клас влизат учениците от 1-ви до 4-и клас. Към  момента планът при усложняване на ситуацията МОН ще продължат на вариант с  превключване към онлайн уроци. „Ще предприемем мерки спрямо новия щам, има намаляване на заразени, но тези данни са крехки. Ако минем към умерен вариант, ще минем и към вариант за редуване на 5-12 клас.  До 11-и януари учениците от прогимназиален и гимназиален етап със сигурност са онлайн, ако има нов щаб, ще се решава седмица за седмица”, каза министърът. Той допълни, че вероятно ще се разрешат някои дейности, които не могат да бъдат отложени като учебните практики, така че до края на учебната година да се случат. „Училищата са многочислена среда на многочасово взаимодействие, но не можем да преустановим за много месеци учебния процес. Затваряме когато е необходимо, отваряме, когато е разумно”, каза още министърът.

По думите на Вълчев страната ни е организирала едно от най-добрите дистанционни обучения. „Изградихме облачна инфраструктура, която ще се ползва и занапред – там ще са резултатите на ученика, домашното”, каза министърът. Раздадени били и 30 000 устройства. По думите му само 3% или 18 000 деца не учат онлайн. Затова и учебната година няма да бъде обявена за нулева. „Няма да е за добро за учениците да се забави с година развитието им. Дори да има пропуски в онлайн обучението, има време учениците да ги компенсират, и тази година компенсират от миналата учебна. Няма да има нулева година, тази година няма да има грипна ваканция и екскурзии, няма да има такива загуби на времето”, подчерта Вълчев.

Изпити на този етап също ще има. Според министърът НВО в 10 клас е и възможност да се оцени дистанционното обучение. „То  е необходимо за училища, ученици, учители и засега не смятаме да го отменим. Ако ситуацията е тревожна да не позволя изпити, всичко е възможно, но миналата година ги направихме при усложнената ситуация”, каза Вълчев.

Министърът посочи, че 66 учители са...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: