Новини


29Мар2018

Министър Вълчев: Има недостиг на учители по математика и физика

В училищата има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема", каза той.

Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. "Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв.", каза министърът.

Новото финансиране на училищата

Министърът на образованието коментира и новия модел на финансиране на училищата, който беше утвърден от правителството на заседанието му вчера. По думите му училищата в малките населени места по обективни причини не могат да формират средна напълняемост. "И ако финансираме само по брой ученици, тези училища са в непривилегирована ситуация", коментира Въчев.

Според приетите вчера промени в наредбата за финансирането на детските градини и училища то вече ще е не само въз основа на броя на децата и стандартите за тях, но и на база брой групи/паралелки, брой институции и стандарти за тях.

 

Друга от промените е, че ако един ученик бъде изгонен, училището не губи парите за него, обяви Вълчев. Той обаче отбеляза, че преди да изключи едно дете, образователната система трябва да е направила всичко възможно да го приобщи, да го подпомогне.

Няма проблем с ТУЕС

По думите му проблем с училището към Техническия университет (ТУЕС) няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера.

На него общественият съвет към училището обяви, че готви протести, ако не бъдат направени законови поправки, които да регламентират статута му. Искането е училището да остане част от структурата на Техническия университет (ТУ) - София...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: