Новини


28Мар2018

Едва половината студенти по педагогика стават учители

Всеки втори студент по педагогика не се реализира като учител. Това става ясно от данни, изнесени от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева на международна конференция, посветена на младите преподаватели. Според синдиката в следващите осем години 39 хил. учители ще напуснат системата поради пенсиониране, а университетите ще подготвят около 20 000 педагози, от които обаче само 50% ще влязат в образованието.

Подобни са и прогнозите на МОН - от там очакват в следващите 10 г. в пенсия да излизат по над 4 хил. учители годишно, което означава, че през 2028 г. системата ще загуби почти половината от преподавателите си, които в момента са общо 89 хил. души. От тях едва 8% са младите педагози до 35 г., а в София процентът им е около 9 на сто.

"Напоследък студентите по педагогика се увеличават, но намаляват тези в направление "педагогика на обучението по...", в което се подготвят учителите по предмети от горните класове", коментира просветният министър Красимир Вълчев, посочвайки, че най-голям е недостигът на преподаватели по физика и математика. Според него планираното от кабинета двойно увеличение на учителските заплати е сред основните мерки за привличане на млади кадри в системата. В момента минималното възнаграждение на учител е 760 лв. "След като бъдат направени следващите стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне 1250 лв., а средната ще бъде над 1500 лв.", каза Вълчев. По думите му в МОН ще бъде разработена информационна система, в която лицата с педагогическа правоспособност ще могат да се регистрират, за да се вижда във всеки момент в кой регион от какви учители има нужда. Има нужда от повече програми за профилактика на учителите, чиято работа е специфична, както и от информационна кампания още на ниво училище от самите учители, призна министърът...



Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: