Новини


13Сеп2021

Министър Денков: Вече няма недостиг на учители, повишаването на заплатите изигра ролята си

Ваксините намаляват и предпазват от тежко преболедуване. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по Дарик радио. Според него носенето на маски намалява източника за зараза в училищата.

Министърът посочи, че учителите са от най-ваксинираните общности – над 30%, а над 50% са или ваксинирани или преболедували заедно с непедагогическия персонал.

"Образователната система се разцепи на две - едната част се справи с дистанционното обучение много добре с помощта на мотивираните деца и родителите, докато при другата част резултатът бе катастрофален", призна Денков.

Напълно неприемливо е днес ние да продължаваме да робуваме на страховете си по отношение на коронавируса, посочи още той.

"Всеки, който твърди, че ваксините не са решение, просто лъже", каза проф. Денков: "Те предпазват от тежко боледуване и смърт".

България, ако иска да прескочи ограничителните мерки, трябва да се довери на науката, допълни той.

В студиото се разгоря дискусия за това, дали малките ученици, до четвърти клас, трябва да носят маски в училище. Според министър Денков, маски трябва да се носят, защото това е начина да се предодврати разпорстраняването на вируса.

При заболяването на едно дете от класа всички ученици от дадения клас ще преминат към дистанционно обучение и това се установява единствено от РЗИ.

"Тази година подходът е различен - решенията се взимат на локално ниво - училище и населено място, ако в училището няма заразени, няма да се...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: