Новини


13Сеп2021

Мария Гайдарова: Ако в училището няма болни от Covid-19, няма да се затваря

Какви са сценариите за Министерството на образованието и науката за протичането на тази учебна година. Новият подход включва делегиране на индивидуални права на училищата. Може да се стигне и до индивидуални решения на педагогическите съвети. Едно училище може да има свой собствен сценарий на фона на националния.

Темата коментира в “Нашият ден“ Мария Гайдарова, зам.-министър в МОН.

“Тази година МОН предложи коренно различен подход, решенията да се взимат на различни нива – национално, училищно, областно.

Разработихме ясни алгоритми с ясни отговорности. Търсим баланса между максимално присъствено обучение при минимален риск за учениците и  учителите.

Водещи са медицинските аргументи, които са свързани със здравето и безопасността.

Сценариите

При отсъстващи 10% от учениците поради симптоми на Covid-19 или при заболели учители, така че да имаме невъзможност да се осъществи присъствения учебен процес, директорът на училището може да направи аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за преминаване към ротационно или цялостно обучение от разстояние в електронна среда.

Това става с решение или на педагогически съвет, или на РЗИ. Разписали сме тези правила и стъпки, включително и приложение на доклада, който директорът трябва да разработи и изпрати своевременно.

При изготвяне на това предложени за ротация се спазва принципът на обучение от разстояние, в електронна среда, да бъдат не повече от 50% от учениците.

Първи следва да премине випускът с най-много заболели и контактни ученици. В общия случай бих могла да кажа, че важи принципът, че към самообучение от разстояние в електронна среда преминават първо учениците в гимназиален етап на образованието с изключение на 12-и клас.

При продължаващо влошаване на епидемиологичната ситуация и учениците то 12-и клас, както в прогимназиалния етап с изключение на тези от 7-ми клас.

Учениците от 7-и клас и начален етап – 1-ви и 4-и клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда в краен случай.

Деца със СОП

Отново търсим баланс и създаваме организация за максимално присъствено обучение на тези ученици.

А за тези с по-висок риск от заразяване по желание на родителите се организира обучение от разстояние.

На практика, ако в училищата няма болни, те могат да работят в зависимост от това какъв сценарий има на Национално или на областно ниво.

Превенция

Стигаме и до превенцията – да спазваме мерките, за да бъдем здрави.

Сирма Александрова е майка на първокласник тази година. Тя разказва в “Нашият ден“ за подготовката за учебния старт.

“Вече сме подготвени за първия учебен ден. Минаха родителските срещи. В момента за първокласниците обещават най-леки мерки.

В час ще бъдат без маски. Единствено по коридорите ще трябва да се пазят. Стискам палци за най-малките тази година да няма затваряне.

Формулата при деца на различна възраст

Нашето семейство е пощадено, защото можем да си позволим да работим от вкъщи. Но, за да може едно дете да учи пълноценно, единият не трябва да работи, а да внимава детето да следи какво се случва в час.

Работим на смени, колкото можем, доколкото можем. С много...

 

 

Виж цялата новина тук: БНР

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: