Новини


20Окт2015

Матурите чукат на вратата

Матурите вече чукат на вратата и зрелостниците имат на разположение само броени месеци, за да се подготвят успешно за тях. По заповед на министъра на образованието проф. Тодор Танев абитуриентите трябва да подадат заявления за допускане до държавните зрелостни изпити (ДЗИ) от 7 до 18 март 2016 г. Тоест дотогава те трябва да са решили кой предмет да изберат за важното препитване.

ДЗИ се полага след успешно завършен 12-ти клас и е условие за придобиване на средно образование. Получените оценки се вписват в дипломата. Те не заместват оценките от гимназията, но участват в цялостното формиране на оценката за завършено средно образование.

Матури се държат по два предмета – задължително по български език и литература (БЕЛ) и втори предмет по избор на зрелостника. При желание зрелостникът може да се яви на трета матура по избор. За втората и третата матура учениците имат право да избират между 13 предмета. Често тяхното желание е свързано с решението им какво ще кандидатстват. Някои ВУЗ-ове приемат резултатите от матурите като входни оценки вместо кандидатстудентски изпит.

Миналата година над 58 000 абитуриенти се явиха на ДЗИ. Най-много зрелостници – 17 671, тогава избраха като втори задължителен изпит биологията и здравното образование. Други 14 638 се явиха на изпит по география и икономика. Третият най-предпочитан предмет бе  английският - по него изпит държаха 11 598 абитуриенти.


С помагала за матурите по всички предмети разполага издателство „Просвета“. Те са разработени по изискванията на Министерството на образованието и науката (МОН) и съдържат тестове и задачи, които имитират истинския изпит.

Български език и литература

Книжката18 нови теста по български език и литература за матурае най-новото помагало на “Просвета”, което може да ви подготви за задължителния изпит по този предмет. Изпитните варианти са съставени изцяло по модела на тестовете за държавни зрелостни изпити по български език и литература от 2014 и 2015 г. Това позволява на зрелостниците да добият реална представа за формата на изпита. В девет от тестовете задачите по литература са свързани с творчеството на един отделен автор. Последните шест пък са обобщаващи, което дава възможност на зрелостниците да проверят каква готовност имат за матурата по български език и литература.

Матурата по литература в таблици за 11./12. класе друго помагало, което гарантира добро представяне на зрелостния изпит. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица - жанр, теми, фигури и тропи, послания. Така тя е прегледна, ясно структурирана и лесна за запомняне и за преговор.

Математика

Книгата Всичко за матурата по математикае съобразена с формата на държавния зрелостен изпит по математика и одобрената от МОН. Съдържа 12 теми с теория и тестови задачи с избираем и отворен отговор. Дадени са упътвания и решения на избрани задачи от теста. В книжката са включени също условия и решенията на всички задачи, давани на зрелостния изпит в предишни години. Сборникът “Матура за отличен. Математикапък съдържа 25 примерни теми. Всяка една от тях съдържа тестови задачи с избираем и със свободен отговор и такива, на които е необходимо да се изложи пълното решение.

География и икономика

Както вече стана ясно, че географията е един от най-често избираните предмети за матура. С оценката от изпита абитуриентът може да кандидатства във ВУЗ за специалности като география и туризъм.

„Бърза и лесна подготовка за матурата по география и икономика“ е помагало, в което са отразени последните промени в учебно-изпитната програма на ДЗИ по география и икономика. То е с оптимален обем и е написано на достъпен за учениците език. Всяка тема завършва с тест и зрелостниците за кратко време преговарят учебния материал.

Биология и здравно образование

Биологията е предпочитана за тези, които смятат да кандидатстват например медицина и стоматология. Направо с оценката от изпита ученикът може да влезе в специалности като екология, медицинска рехабилитация, молекулярна биология и др. За отличен резултат на тежкия изпит “Просвета” предлага новото помагало100 % успех. Матура по биология и здравно образование”. Сборникът включва 10 теста с 500 авторски задачи, напълно съответстващи на изпитния формат. След всеки тест има лист за отговори, в който ученикът отбелязва верния отговор, и свитък за свободни отговори, на каквито се пише по време на матурата.

История и цивилизация

 До дни “Просвета” пуска ново помагалото “100% успех! Матура по история и цивилизация”. Книжката дава възможност на учениците да преговорят и да попълнят пропуските в знанията си с помощта на анотираните отговори, а също и да усвоят умения за писане на отговор на исторически въпрос чрез модели на този тип писмено съчинение. Сборникът съдържа пет варианта на зрелостен изпит по актуалния формат на МОН, а също и свитък за свободните отговори към всеки тест, на каквито се пише на матурата. Друго полезно помагало е преработеното издание Матура за отличен. История и цивилизация. Тренировъчни и изпитни варианти.”

Чужди езици

Чуждите езици също са предпочитани за матура, а сред тях най-желан е английският. Ако искате да проверите знанията си и да се подготвите отлично за този предмет, то тогава на ваше разположение е новото помагало на “Просвета” “100% успех! Матура по английски език”. Сборникът включва пет варианта на зрелостен изпит по английски език, съобразени с актуалния формат на МОН. Като бонус в комплект с книжкатна получавате и аудиодиск със записи на текстовете за слушане, както и ключ с отговорите на упражненията.

Качествена подготовка на матурата по немски език гарантира  книжката10 изпитни варианта за зрелостен изпит по немски език. Национален конкурс „Най-добрите десет. От учители за учители”. Сборникът е нов и е създаден от изявени учители от цялата страна, участвали в национален конкурс на издателство „Просвета”. В помагалото са включени актуални автентични текстове за четене, упражнения за слушане с разбиране и разнообразни граматични и лексикални задачи.

Друго полезно за ученика издание е сборникът “100 % успех. Матура по френски език”, който съдържа примерни варианти на модела на държавен зрелостен изпит.

Датите на изпитите

Сесия май-юни

Български език и литература – 18 май, 2016 г., начало 8:00 ч.

Втори държавен зрелостен изпит – 20 май, 2016 г., начало 8:00 ч.

Държавен зрелостен изпит по желание на ученика – в периода 26 май 2016 г. – 1 юни 2016 г.

Сесия август-септември

Български език и литература – 29 август, 2016 г., начало 8:00 ч.

Втори държавен зрелостен изпит – 30 август, 2016 г., начало 8:00 ч.

Държавен зрелостен изпит по желание на ученика – в периода 31 август 2016 г. – 2 септември 2016 г.

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg. 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: