Новини


18Фев2016

Кунева поиска от парламента експертно тълкуване на училищния закон

Експертно тълкуване на части от новия училищен закон поиска от парламента просветният министър Меглена Кунева. На заседание на образователната комисия вчера, на което Кунева представи екипа и приоритетите си, тя помоли за среща с парламентарните експерти, които да разяснят някои неясни моменти около държавните образователни стандарти, описани в закона.

Въпросните стандарти са 19 и от съдържанието им на практика зависи в голяма степен "пълнежът" на образователната реформа у нас. До момента са готови само три от тях - за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците. Останалите 16 могат да се приемат поетапно до 1 август 2016 г., когато трябва да влезе в сила училищният закон. Това означава, че МОН следва да подготвя по 2-3 стандарта на месец, ако иска да успее. 

Според Кунева в закона няма ясни разпоредби какво трябва да съдържат новите стандарти. За пример тя посочи стандартите за усвояването на българския книжовен език и за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, за които нямало абсолютна яснота. По думите й според експертите на МОН дори два от стандартите се припокриват. Затова, за да се изчистят възникналите въпроси, тя помоли експертите на образователната комисия да се срещнат с ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: