Новини


1Юни2020

Красимир Вълчев: Децата ще учат на открито през лятото

Децата, на които се налага да наваксват учебният материал през лятото, ще учат на открито.

Ще има класни стаи на открито- например ще се изграждат шатри, ако е възможно, заяви просветният министър Красимир Вълев пред bTV.  „По един от проектите, който имаме се осъществяват тези дейности.  Ще могат да се закупуват материали за изграждане на такива класни стаи, за шатри и т.н“, отбеляза той. 40 хиляди деца не са могли да се включат пълноценно в онлайн обучението и ще трябва да наваксват през лятото. Пред тях има два варианта- да повтарят годината или да учат през лятото. Каква ще е съдбата им зависи от това дали ще се включат в летните дейности.

90 % от училищата в България са успели да усвоят целият материал, включително и авторите, които отпаднаха от матурите. 10 % декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение.  Надявам се догодина да се върнем в клас, но трябва да се готови за всякакви варианти. Образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се да вървим към присъствената форма, която е най-добрата, каза още той.

"Училищата са били затворени два месеца и половина и се дезинфекцират веднъж седмично, ако се спазват мерките за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. Средата в училище е много по-безопасна от тази в търговските обекти например", отбеляза още Вълчев.

 Училищата и учениците доказаха, че са иновативни и се справиха в онлайн обучението. Проблемът е, че липсва социализация и се засилиха неравенствата между децата, подчерта  министърът.

Над 150 са защитените школа в България. Съдбата на  училищата в село Михнево и село Поликраище са на кантар. Красимир Вълчев заяви, че е спрял закриването на 8 учебни заведенуя досега.

„Проблемът на училището в село Михнево не е финансов, а се крие в това, че трябва да имат минимален брой деца за социализация в първи клас, а те ще имат един ученик. Много от родителите и в...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Милена Димитрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: