Новини


23Апр2015

Комисията по образование гласува срещу по-ранен прием в гимназиите

Математическите, природоматематическите, езиковите и хуманитарните гимназии няма да могат да приемат ученици от V клас. Това реши комисията по образование и наука на заседанието си в сряда, по време на гласуването на второ четене на законопроекта за училищното и предучилищното образование.

Текстът узаконяваше дългогодишната практика на математическите гимназии да приемат ученици след IV клас и я разширяваше и за останалите видове гимназии. Той беше вкаран от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта, след натиск от директори на гимназии и някои групи родители.

Изненадващо, някои от представителите на ГЕРБ обаче не подкрепиха поправката, предложена от председателя на комисията Милена Дамянова (ГЕРБ) и група народни представители, и така обърнаха решението. Текстът за ранния прием беше отхвърлен с 9 гласа "въздържал се", един "против" и 7 "за".

През последните седмици образователни експерти и неправителствени организации изказаха критики към предложението за ранния прием с аргумента, че той селектира децата твърде рано и пречи на общото качество на образователната система. Международни изследвания, както и резултатите от теста PISA, доказват, че държави, в които учениците не се разделят на ранна възраст с изпити, постигат по-добри резултати.

Окончателното решение дали гимназиите да приемат от V клас, все пак ще бъде взето при гласуването на законопроекта в пленарна зала. Плановете на управляващите бяха ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Автор: Люба Йорданова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: