Новини


23Апр2015

Честит Международен ден на книгата и авторското право!

На днешната дата се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право (World Book Days). Той се чества в цял свят от културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата, и с него ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. Основната цел е младите хора да открият удоволствието от четенето. Идеята за празника произхожда от Каталуня, където на днешния ден традиционно се подарява книга.

Самата дата е символична за световната литература. Според Юлианския календар на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. Според Григорианския календар на тази дата се отбелязва смъртта на Мигел де Сервантес и на Инка Гарсиласо де ла Вега. На 23 април са родени Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо. 

На днешния ден издателство „Просвета“ също празнува. Честитим и на всички останали издатели, редактори, автори, писатели и поети. Всички те, подобно на скулптори, извайват с перо в ръка образи и картини, като изливат душа и сърце върху белите редове за своите читатели.

Още веднъж ви честитим Международния ден на книгата и авторското право и не забравяйте, че само написаното остава! 

Всички книги на „Просвета“ може да разгледате тук.

Автор: Денислав Владимиров

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: