Новини


28Апр2014

Кметове и бизнесът решават броя на учениците в клас

Кметове на общини, работодателите и регионалните образователни инспекторати ще определят броя на учениците в професионалните гимназии. Това предвижда проект на министерството на образованието (МОН), по който вече се работи. „По този начин план-приемът ще бъде свързан с нуждите на бизнеса и

ще бъдат по-сигурни работните места

за завършващите средно образование”, обясни просветният министър проф. Анелия Клисарова вчера. Новият график ще се прави за следващите 3 – 4 години, а целта е да се намали младежката безработица.

“Не бива да създаваме образовани безработни, а млади хора с такива знания и умения, които да ги реализират на пазара на труда веднага след завършване на гимназия”, заяви още Клисарова.

За да улеснят първите стъпки на младите на пазара на труда, са предвидени и промени в Кодекса на труда, които ще регламентират стажантските договори. На този вид контракт ще могат да бъдат назначавани само младежи, завършили средно или висше образование, които нямат стаж по специалността, която са учили. Договорът ще бъде за период от 6 до 12 месеца, през които младежите ще имат наставник и ще получават минимална заплата.

Вчера Клисарова се срещна с екипажа на ветрохода „Калиакра”, в който са включени и ученици от ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: