Новини


12Авг2022

Как да свалите трайно високото кръвно налягане

„Как сте с кръвното налягане?“
„Ами, височко ми е“, отговаря всеки втори българин.


Но малко хора знаят, че причина за високото артериално налягане може да са симпатикусовите нерви в бъбреците. Прекъсването на тяхното въздействие върху артериалното налягане чрез радиофреквентен ток се нарича ренална денервация. През последните години този метод постигна огромен напредък, за което важен принос има и проф. Иво Петров с въвеждането в практиката на т.нар. Y-модел, при който реналната денервация се осъществява не само в реналната артерия, но и в нейните разклонения.

Излязлата току-що от печат монография „Ренална денервация за лечение на неконтролирана хипертония“ на проф. Петров и д-р Славейко Джамбазов ще бъде полезна както за обучаващи се лекари (стажанти и специализанти), така и за специалисти по клинична и интервенционална кардиология. Написана е с отличен стил, точно описание на техническите методи за ренална денервация, критично представяне на получените резултати и ясни изводи и препоръки.

От същата поредица на „Просвета“ са монографиите „Клинична електрофизиология и лечение на сърдечните аритмии“ от проф. Тошо Балабански и „Робот-асистирана органосъхраняваща хирургия при солидни тумори на бъбрека“ от доц. д-р Калоян Давидов.

Вижте още за монографията ТУК

 

 

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: