Новини


12Ное2014

Как да се доизучим сами

Ако човек иска да не се излага всеки ден, когато пише имейли, официални писма, отчети, стратегии и др., трябва сам да отдели време, за да се научи. Издателство „Просвета“ предлага няколко заглавия точно за тази цел.

Книгата, която трябва да присъства в библиотеката на всеки дом и във всеки офис несъмнено е „Официалният правописен речник на българския език“. Той е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН и съдържа близо 90 000 речникови единици, което го прави най-пълният справочник от този тип, издаван досега. Уводните части съдържат правилата на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Словникът включва активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от досега действалите правописни речници, издания на Института за български език. След внимателен подбор са включени много нови думи, навлезли в езика ни през последното десетилетие. Речникът е предназначен за всички, за които грамотността е задължително условие за успешно общуване и добра професионална реализация.

Ако пък искате да се сдобиете с едно по-малко и по-достъпно издание, което да можете да носите със себе си, препоръчваме ви „Да пишем правилно. Последни промени и чести затруднения в правописа“. Книжката представя: последните промени в правописа и пунктуацията, които ще намерите в „Официалния правописен речник на българския език”; правописни и пунктуационни правила, обяснени кратко, достъпно и с оглед на практиката; езикови ситуации, които често предизвикват колебания и затруднения; много и разнообразни примери, най-вече от всекидневното общуване.

Освен за възрастните, които се отнасят отговорно към собствената си грамотност, „Просвета“ разполага и със заглавия за подрастващите, които ще кандидатстват след 7. клас. „Външно оценяване по български език и литература за 7. клас по формáта PISA“ е сборник, който проверява нивото на грамотност на учениците - тяхното умение за четене, разбиране, осмисляне и интерпретиране на текст. Включени са 23 текста от различни сфери на общуване, принадлежащи към различни жанрове. Задачите са конструирани по формáта PISA и са с различна степен на трудност. Има задачи с избираем отговор и задачи със свободен отговор. Проверяват се уменията на учениците да извличат информация от текст, да я тълкуват и прилагат. При някои задачи учениците трябва да открият и осмислят информация, представена в таблици или чрез графики. Това ги подготвя да работят с различни видове текстове. Предложените задачи са подходящи за самоподготовка и самооценка на учениците.

Издателството предлага и аналогично издание по математика - „Външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас по формáта PISA“. В него ще намерите 60 задачи и 2 примерни теста за външно оценяване и приемен изпит по математика след 7. клас. С тях учениците се научават да прилагат знанията си по математика в реални практически ситуации, да развиват четивната, математическата и логическата си грамотност. Тестовете съдържат по 24 задачи, групирани в два модула и са съобразени с изискванията на МОН за приемния изпит по математика след 7. клас по формата PISA.

За 4. и 5. клас „Просвета“ предлага две книжки „Четене с разбиране по формата PISA”. Те имат за цел да подпомогнат ранното развитие и усъвършенстване на уменията на учениците да извличат информация от различни текстове, включително карти, таблици, диаграми, схеми.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Петър Димитров

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: