Новини


3Авг2020

Издателство „Просвета“ с варианти „2 в 1“ на учебник и тетрадка в общо книжно тяло

Учебни тетрадки с работни листове, които се откъсват и могат да се съберат като контролно, варианти "2 в 1" на учебник и тетрадка в общо книжно тяло и допълнителни функционалности на интерактивните учебници - това са част от новите елементи, които да улеснят ученето през предстоящата учебна година.


 Всички безплатни за децата учебници от 1. до 7. клас вече са доставени до училищата от издателство  „Просвета“, което държи най-големия дял на пазара. Тази година офанзивата е още по-мащабна, понеже изтича 3-годишният срок на употреба и на учебниците в обращение за 2., 3., 5. и 6. клас. Затова камионите превозват увеличени обеми и палети. От днес започват доставките  от централните складове в другите общини до учебните заведения в цялата Пловдивска област.


 Едновременно с безплатните учебници школските екипи получават и по един екземпляр на хартия на новите учебници за 11. клас, които влизат в употреба тази година по Закона за предучилищното и училищното образование. Учителите до момента са ги виждали само в електронен вид - заради ограничителните мерки  този път гласуваха онлайн в процедурите за одобряването им. Очаква се учебниците за единайсетокласниците от средните училища, профилираните и професионалните гимназии да са на пазара в средата на август.


 Учебните тетрадки по някои предмети, например история и български език, вече ще са с работни листове, които се късат и по тях се работи отделно от книжното тяло. Това позволява и по-лека проверка, включително използване като писмено изпитване. Преработени са учебниците за 11. клас по френски, английски и руски, казват още от „Просвета“.


Визията и съдържанието като цяло обаче запазват предишния стил на издателството -  покрива се учебната програма, без да се надхвърля, като на лявата страница са новите знания, а на дясната - подкрепящи материали, карти, любопитна информация. Новите учебници за 11. клас ще си имат електронночетими близнаци, които копират едно към едно книжното тяло, както и интерактивен вариант с допълнителни ресурси - филми, анимирани карти и много линкове към интересна информация и визуализация.
Издателство „Просвета“ е преработило всичките си допълнителни ресурси в електронночетимите и интерактивните си учебници - вече със своя платформа за създаване на съдържание. Преди ползваше унгарска. Разработената специално за издателството прави учебниците по-функционални и леки. Допълнителни опции има във вариантите за учителите - те вече могат да пишат вътре в учебника, както и да изваждат абзаци и акценти от съдържанието.​


 Тази година за първи път ще се ползват новите учебници по религия - православие. След като дълги години се използваха предоставени от Пловдивска митрополия и одобрени от МОН, бе проведена първа процедура за подбор, в която участваха и издателствата. Има одобрени учебници по религия и на Светия синод. Решението на „Просвета“ е 2 в 1, като учебната тетрадка буквално влиза в учебника. Първите страници са за него - на цветна хартия, а втората част - за нея в черно и бяло. В частта с работната тетрадка децата могат да пишат и оцветяват...Виж цялата новина тук: Учители.бг

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: