Новини


23Юни2015

IT гигант плаща за наши таланти

Една от емблемите на Силициевата долина - IT компанията „Дропбокс“, ще е спонсор на ученическо състезание по информатика у нас. Става дума за Балканската олимпиада, която ще се проведе в Русе от 29 юни до 3 юли, съобщиха от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори у нас. За първи път гигант от подобна величина проявява интерес към таланти от Централна и Източна Европа. Компанията ще дари 10 000 долара за разходите на младите информатици. По-голямата част от отговорностите около организацията е на българското образователно министерство.


„Дропбокс“ е основана през 2007 г. от двама състуденти от Масачузетския технологичен институт (MIT) - Араш Фирдоуси и Дрю Хоустън. До 2011 г. компанията им се оценява на 10 милиарда долара, а сред най-големите индивидуални инвеститори в нея са Боно и Ди Едж от легендарната рок група U2.


Специално за форума в България „Дропбокс“ не само ще налее средства, но и ще изпрати един от най-добрите си софтуерни инженери - Емил Ибришимов, който също е бил състезател по информатика за България.


Общо 12 отбора ще се състезават на балканиадата по компютърни науки. Председател на организационния комитет е заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Българските ученици, които ще ни представят, са Христо Венев, Енчо Мишинев, Даниел Атанасов и Кристиян Цъклев. Всички те са носители на ...

Виж цялата новина тук: Преса

Автор: Теодора Йолчева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: