Новини


13Дек2014

Идва ли промяната в образованието

През 2027 г. от училищата могат да започнат да излизат повече млади хора, които имат знанията и уменията да се справят в живота, да откриват решенията, да направят правилния за тях избор. Да движат икономиката и обществото напред. Да бъдат предприемчиви, граждански активни и отворени към света. Едно от условията това да се случи е дълго чаканият нов закон за предучилищното и училищното образование да бъде приет и най-вече - приложен както трябва.

Малко след началото на работата на новото Народно събрание ГЕРБ внесоха подобрен вариант на предишния си проект за нов образователен закон, който не успя да мине при първия им мандат. Очаква се текстовете да започнат да се гледат на комисия от следващата седмица и ако всичко върви по план, в края на 2015 г. новите правила да са факт. Законът е изключително обширен, а и съдържа няколко точки, по които едва ли ще се постигне лесно съгласие между партиите, като например субсидиите за частните училища. Въпреки спорните моменти обаче приемането на документа е от ключово значение. Сега действащите норми са от 1991 г. и нямат нищо общо с нуждите на днешните ученици. Освен това съществените ефекти от промените в образованието идват бавно - ако през следващата година в училище влязат първите деца, които ще учат по новите правила, то продуктът ще стане ясен чак след 12 години.

Посоката е правилна...

Поне на хартия идеите и визията на документа звучат смислено - акцентът е ученикът, който е независим и инициативен, уважава другите, може да работи в екип, притежава ключови знания и умения, има нагласа за учене през целия живот, познава и развива силните си страни. Образователната система е обърната към целите и резултатите, а директорите и учителите са свободни да избират как да ги постигнат. Вече се говори за индивидуализиране на обучението, за подкрепа и грижа за всяко дете според потребностите му. Или както казва изпълнителният директор на фондация "Заедно в час" Евгения Пеева ...

Виж цялата новина тук: Капитал

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: