Новини


17Сеп2015

Гимназиите сами ще избират предмети за 11-и и 12-и клас

Профилираните гимназии ще получат свободата да избират сами част от предметите в 11-и и 12-и клас. Държавата ще определя два задължителни предмета за последните две години в езикови, математически, предприемачески и други училища, а останалите ще се избират от самото училище. Това гласуваха депутатите вчера, приемайки окончателно текстове в новия училищен закон. Промяната на практика ще разреши на профилираните школа да изберат само 4-5 основни предмета, за да могат младежите да се съсредоточат върху тях.

Депутатите разделиха гимназиалния етап на обучение на две - първи гимназиален от 8-и до 10-и клас и втори гимназиален от 11-и до 12-и клас. Основното образование си остава както досега на два етапа - началният е от 1-ви до 4-ти клас, но вторият ще от 5-и до 7-и клас вместо до 8-и. 

Разделянето на гимназията на две обаче на практика няма да има последици за учениците. Предвидено е след 10-и клас младежите да получават единствено свидетелство за завършена степен, но не и диплома. Според БСП, която разкритикува разпоредбата, това изобщо няма да стимулира завършилите основно образование да продължат да учат и средно образование. С въпросното свидетелство младежът ще може единствено да кандидатства за помощи за безработен, коментира и Димитър Байрактаров от ПФ. Лидерът на ДПС Лютви Местан пък изнесе данни, според които 23% от учениците с диплома за основно образование не продължават в средно. По думите му, докато сега те излизат на пазара на труда с 8 години обучение, занапред ще ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: