Новини


16Юни2021

Ето кое произведение се падна на седмокласниците

На националното външно оценяване по български език и литература седмокласниците писаха подробен преразказ от името на неутрален разказвач по разказа "Череши" на Захари Карабашлиев, споделиха пред "Монитор" ученици. На него се явиха 59 864.

В произведението се разказа за младо момче, което се връща в родната си къща с иедеята да бъде продадена. След като се връщат към детските си спомени благодарение на черешите, младежът се октазва от първончална си идея и решава сам да купи къщата. Според седмокласниците текстът, който е трябвало да преразказжат е бил твърде дълъг и увъртян. Най - трудно за тях се е оказало глаголното време, тъй като е трябвало да разказатват като неутрални свидетели на случващото се, споделиха част от учениците. "В какво време писа" бе и най-често задаваният въпрос от излизащите от изпитните зали към тези, които вече бяха приключили с външното оценяване и чакаха пред сградата. 

От образователнот министерство обясниха, че творбата на Захари Карабашлиев е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се е обърнал с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. "Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", коментираха от ведомството.

В първата част от изпита учениците трябваше да се справят с тест от 25 задачи, сред които 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор и една - с разширен свободен отговор. По думите на младежите той е бил по - лесен спрямо преходните години. "Тестът беше като за първи клас", коментира седмокласник. В рамките на първата част от учениците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: