Новини


16Юни2021

2 700 десетокласници пропуснаха изпита по български език

48 816 десетокласници са се явили на националното външно оценяване по български език и литература, съобщиха от образователното министерство. Това означава, че около 2 700 ученици са пропуснали изпита, тъй като випускът е с над 51 600 деца.

Учениците имаха на разположение 90 минути, за да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Трябвало е да търсят грешки в текст, да пишат резюме, както и да формулират собствена теза по откъс от одата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Десетокласниите споделят, че матурата им като цяло не е била трудна. Времето обаче не е било достатъчно. Имаше твърде много задачи за 90 минути, споделят ученици.

Учителите пък смятат, че форматът на изпита се е различавал от предварително представения модел на сайта на образователното министерство и от ведомството не са спазили обещанието си да дадат подобен тест. Според част от педагозите външното оценяване по-скоро е приличало на олимпиадата по български език и литература.

От всички задачи учениците могат да съберат максимум...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: