Новини


3Юни2016

Двойките на лесната част от изпита по математика след седми клас са 17 983

Рекорден брой слаби оценки има на националното външно оценяване по математика след седми клас тази година. От общо 53 212 явили се, 17 983 имат двойки на първия модул, където задачите са по-лесни. През 2015 г. двойките на тази част са били 14 939.

Втория модул, който е необходим за кандидатстване в гимназиите и където задачите са по-трудни, са решавали 32 044 от 53 212 седмокласници. Общо 12,11 % или 3881 учениците са получили крайна оценка двойка на двата модула, което е почти двойно повече спрямо миналата година. Тогава слаби оценки са имали 2100 деца.

Резултатите са най-лоши от седем години насам, въпреки че за първи път децата можеха да ползват лист с формули по математика по време на изпита. Тази година тройка се пише при 16 точки резултат на теста, както през 2014 г. През м.г. за тройка са трябвали 18 точки. От обясненията на експерти в образователното министерство стана ясно, че критериите са намалени, тъй като задачите са се оказали по-трудни за учениците.

Според зам.-министъра на образованието Диян Стаматов имало случаи, при които детето получава двойка на първия модул, тъй като има под 15,5 точки, но е решило част от задачите от втория модул и е получило липсващите му точки за тройка. Колко обаче са тези седмокласници от образователното министерство не могат да кажат. С техните постижения вероятно трябва да се намали броят на слабите резултати от първия модул - 17 983, за да се получат крайните оценки по математика, където общо двойки да са по-малко. Към момента обаче във ведомството не могат да обобщят резултатите.

Отлични оценки на изпита по математика имат 1127 седмокласници, като 37 от тях са изкарали максимален брой точки на двата модула от теста - 100. Нито една точка на изпита не са получили само 4 деца.

От явилите се 53 579 на националното оценяване по български език и литература на първия модул - тест от 25 въпроса, двойки имат 9481 седмокласници. Миналата година слабите оценки са били по-малко - 8154. Преразказ на откъс от "Родителска среща" на Михаил Вешим, което е втората част от изпита, са писали 39 306 от децата. Като крайна оценка от двата модула двойки имат само 759 ученици, което е по-малко от м.г.

Отличниците по български език и литература са тройно повече от децата със слаби резултати - 2523-а. Миналата година шестиците са били със 150 по-малко. Само едно дете обаче тази пролет има максимален брой от 100 точки на теста.

Резултатите са съизмерими, но като цяло по-ниски от миналата година и по двата предмета, сочи един от изводите на просветното ведомство. Най-много от оценките по български език и литература са добри и много добри, докато по математика са средни, добри и много добри. Нужно е изработване на училищни програми за преодоляване на пропуските и по двата предмета, смятат експертите.

Учениците от София-град са първенци по резултати на външното оценяване и по български език и литератута (БЕЛ), и по математика. По БЕЛ ги следват седмикласниците от Смолян, Търговище, Габрово и Варна, а по математика - от Варна, Търговище, Кърджали и Бургас. На дъното...

 

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: