Новини


17Ное2015

Динамичен учебник за динамично време

Динамичното време, в което живеем, променя и разнообразява с бързи темпове интересите на малките ученици. Техните учители всеки ден се сблъскват с въпроса: как да задържим вниманието и да стимулираме активността на децата? Тук на помощ идват технологиите. Още преди шест години издателство „Просвета” първо в България създаде електронни учебници. От тази есен електронните учебници фигурират в новия Закон за предучилищното и училищното образование, което постепенно ще направи използването им неизменно и задължително.

Те са обогатен вариант на печатния учебник за ползване на настолен компютър, лаптоп, таблет и дори смартфон. В него са добавени мултимедийни материали - задачи, упражнения, илюстрации, тестове за проверка на знания, музика, видеофилми, игри, триизмерни анимации и др.  Той стриктно следва съдържанието на печатните, което е одобрено от МОН и покрива напълно програмата за съответния клас и предмет.

Е-учебниците са интерактивни, занимателни, лесни и удобни за работа. С тях младото поколение се забавлява докато учи, защото те говорят, свирят, пеят, разказват истории чрез галерии и видеоклипове, показват нагледно физични явления, правят химични експерименти и др. Игровата форма на упражненията е много ефективна за трайното усвояване на знанията. Затова е-учебниците са особено полезни за деца в начален етап на образование, когато те се разсейват лесно. При интерактивните упражнения системата веднага отбелязва грешките със звук или цвят. Сред многото преимущества на е-учебниците е и това, че те не тежат и не заемат място.

БУКВАР

В електронния буквар на „Просвета“ са добавени анимации, включително и анимирано изписване на букви и текстове, аудиозаписи, интерактивни упражнения. Ангажирани са слуховите и зрителните възприятия на учениците, за да се постигне по-пълноценно усвояване на знанията. Редуването на дейностите поддържа интереса и вниманието на първокласниците. Електронният буквар позволява увеличаване на отделни смислови сегменти, на всяко упражнение и илюстрация при работата с тях.

ЧИТАНКИ 1. – 4. КЛАС

В електронните читанки на „Просвета“ са разработени много от най-интересните текстове: народна и авторска приказка, басня, гатанка, народна песен, стихотворение, разказ, откъс от книга. Звукозаписи от Златния фонд на Българското национално радио в изпълнение на големи български актьори представят на децата красотата на художественото слово. Включените интерактивни тестове проверяват по забавен начин разбирането на текста и помагат на учениците да открият примери за използваните художествени средства. Към творбите с по-архаична лексика са включени и слайдове, които обясняват на учениците остарели и редки думи. Част от електронните тестове имат обобщителен характер и проверяват знанията на учениците за изучавания жанр.

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК 1. – 4. КЛАС

Е-учебниците на „Просвета“ по български език представляват мултимедийни варианти на хартиените учебници, които допълват печатните с разнообразни електронни ресурси: интерактивни игри, занимателни упражнения и задачи, обучаващи и проверовъчни тестове, аудиодиктовки, схеми, модели, плакати, помощен дидактичен материал и др.

Качествените графични изображения, озвучаване и анимации привличат вниманието на децата и осигуряват високо ниво на нагледност. Хипервръзките и удобната навигация позволяват бързо да се премине към следващ раздел. Допълнителните ресурси дават възможност за многократно изпълнение на упражненията и задачите, като по този начин учениците затвърдяват и едновременно с това проверяват знанията си, развиват важни правописни, граматически и комуникативни умения.

Дигиталният учебник е модерно, полезно и необходимо средство за съвременния учител, което съществено променя учебната среда. Мултимедийният формат улеснява преподавателя да поднася уроците си по атрактивен и вълнуващ начин, да създава бързо и лесно свои собствени тестове, да ги добавя в учебника и да ги споделя с други свои колеги.

МАТЕМАТИКА 1. – 4. КЛАС

С електронния учебник математиката става интересна и забавна за учениците, а работата на учителя се улеснява. Атрактивни илюстрации и анимации показват в достъпна и динамична форма ключови алгоритми, свързани с количествените представи за числата, техния състав, основни геометрични и алгебрични знания.

Освен задачите от учебника в електронния вариант са включени и допълнителни задачи за упражнение. Те затвърждават знанията и развиват уменията на учениците, стимулират ги да търсят верните отговори и ги поощряват, когато ги открият. Електронният вариант на учебника успешно осъществява и междупредметни връзки. Работата в часовете по математика става много по-интересна и приятна. Е-учебникът поставя учениците и учителите в динамична, мотивираща и ефективна учебна среда.

„Просвета“ разполага с електронен вариант на учебниците по математика и на двата авторски колектива: Ангелина Манова, Рени Рангелова, Юлияна Гарчева и Здравка Новакова, Таня Вълкова, Стоян Иванов.

Как се купуват

„Просвета” предлага електронни версии на учебниците по всички предмети от 1. до 7. клас. Те са над 90 с общо около 10 000 електронни ресурса – 3D визуализации, интерактивни тестове и игри, аудиофайлове, видеоклипове и др. Е-учебниците се купуват на абонаментен принцип за период от 12 месеца. Абонаментът за всеки учебник струва 6,00 лв. с ДДС и се плаща с есемес от мобилен телефон на номер 18420 и текст prosveta5. Покупката става много лесно от електронната книжарница www.e-uchebnik.bg. Нужно е само да се регистрирате. Е-учебниците могат да се използват онлайн. Те непрекъснато се редактират и осъвременяват, добавят се и се подменят ресурси. Ако вече сте закупили е-учебник, който след това е бил обновен, промените ще се отразят в него автоматично.

Всички издания на “Просвета” ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти – виж www.prosveta.bg. Електронни учебници поръчайте от www.e-uchebnik.bg. Книжни учебници може да поръчате и онлайн на www.e-uchebnik, www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg и www.ciela.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: