Новини


2Апр2015

Честит Международен ден на детската книга!

„Просвета“ поздравява всички деца по случай Международния ден на книгата! По традиция той се отбелязва на рождения ден на любимия на поколения разказвач Ханс Кристиян Андерсен (2 април 1805 г. – 4 август 1875 г.).  

Роден в малкото градче Одензе, Дания, Ханс живее в скромно семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и т.н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на своите герои.

През 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (с официален статут на член на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО), 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

По традиция всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Тя обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор прави плаката на честванията. Тази година страна домакин на празника е Мексико, а посланието е „Имало едно време...“

Детските книжки на издателство „Просвета“ можете да разгледате на www.e-uchebnik.bg.

 

 

 

Автор: Михаела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: