Новини


10Фев2015

Частните училища ще получават субсидия само за обучение

Частните училища ще получават средства от държавата само за обучението на децата, каза председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова (ГЕРБ) на среща с директори на учебни заведения от Велико Търново. Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, нито за работа с деца със специални образователни потребности.

За тези училища не е предвидено също така да се отпускат и бонуси за добри образователни резултати, стана ясно от изказването на Дамянова, която е вносител на законопроекта за училищно образование. Тя припомни, че извън делегираните бюджети са предвидени редица добавки за държавните и общинските училища - например за условно постоянни разходи отопление. Тези суми няма да се влияят от броя на децата. Добавките бяха въведени при правителството "Орешарски" и покриват разходи за поддръжката на сградата и материално-техническата база на училищата, такса смет, отоплението и др. Едно училище може да получи до 27 хил. лв.

Финансирането на частните училища бе една от спорните теми при обсъждането на законопроекта на първо четене в пленарна зала преди седмица. Въпреки критиките отляво проектът мина с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ. Вече тече срокът, в който преди обсъждането на второ четене депутатите могат да направят свои предложения по текстовете на проекта.

Това, около което ще се обединим, е учебните програми да се утвърждават само за началните класове, каза още Милена Дамянова във Велико Търново. В проекта на ГЕРБ за първи път се предвижда училищата да ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: