Новини


1Апр2016

Авангарден ли е българският политик?

Над 30 български политици, министри и учени получиха едно изключително четиво, което излиза на родния арт пазар – „Авангардният политик. Лидери за нова епоха” на израелския професор по политически науки и публична администрация Йезекил Дрор. Книгата вече е у президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов, у Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Ахмед Доган и др. 

avangardniat

Авторът е почетен професор по политически науки и публична администрация в Еврейския университет в Йерусалим, консултант на израелски и чуждестранни правителства, както и на международни организации като ООН, ПРООН и ОИСР.

Според Йезекил Дрор бързият напредък на науката и техниката дава на хората технологии, които едновременно са полезни, но и много опасни – дори унищожителни. Това налага нов тип управление на човечеството с конституция и световна власт, способна да контролира технологиите и да ги насочва в правилната посока. За целта са необходими и нови политици, които да вземат решения и да действат в интерес на човечеството, а не водени от своята партийна или национална принадлежност.

Интересни са съветите му към т.нар. авангардни политици – от техния личен етичен кодекс и ценностен компас до това как да организират и оборудват своя офис, какви съветници да наемат, как да се държат на обществени места и у дома, при семейството.

Предлагаме ви откъс от „Авангардният политик“:

Основни качества

Задължителните качества за ума на авангардния политик може да се опишат по-образно като вързопи с много „личности“, които се припокриват и си взаимодействат.

Личността, която най-пълно изразява основните задължителни качества, е тази на лидера основоположник. Да се положат основите на едно ново бъдеще, което да осигури дългосрочен разцвет на човешкия род и същевременно да не допусне нанасянето на сериозни щети на човечеството, в много отношения представлява същността на необикновената мисия. Това е качествено различно и много повече от „трансформационното лидерство“ (Bass and Riggio, 2006), което е по-ограничено като обхват, радикалност, цели и влияние в миналото.

Подобно огромно значение има личността на композитора, особено този, който „композира“ управлението на човечеството и съответните големи политики, разгледани в Четвърта част на книгата. Това включва новаторски подход и нови идеи, макар и в определени рамки, които се записват като ноти в партитури, например големите политики, и които служат като ръководство за различни изпълнители, свирещи на различни инструменти.

Сродни са частично застъпващите се личности на мечтател, институционалист, социален архитект, педагог, градинар и предприемач. Мечтателят рисува в ума си алтернативни варианти на бъдеще с помощта на въображението и ценности, подходящи за проекта, като ...

Виж цялата новина тук: Площад СЛАВЕЙКОВ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: