Новини


29Апр2014

Акция „Джеймс Бонд” на матурите

Квесторите влизат в акция „Джеймс Бонд” на предстоящите матури. След като през  последните години микрослушалките за преписване, подобни на устройствата, използвани във филмите за агента Джеймс Бонд, набраха такава популярност, учителите вече отлично са изучили знаците, по които преписвачите се издават. Това разказаха столични директори на училища пред „Монитор”.

„Учениците да не се изкушават да използват такава техника, защото има специфично поведение, което ги издава”, коментира директорът на 51-во СОУ Асен Александров. Той разказа как преписвачите стоят като препарирани и пестят всяко движение, за да не им се размести слушалката. Ако пък имат лош късмет и това се случи, започват да се пипат по ушите. Друг симптом на преписвача е непрекъснатото и ритмично писане. „Те пишат, без да спират, спазвайки определен ритъм, не прекъсват да помислят, както обикновено зрелостниците правят”, обясни още Александров. Той допълни, че това е така, защото преписвачите нямат обратна връзка, с този, който им диктува и скоростта на писане е тренирана и отиграна преди това.

Няма промяна в правилата за провеждане на тазгодишните матури, обясни пред „Монитор”, шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева. „Ще разчитаме основно на съвестното отношение на квесторите. Единици ще бъдат и училищата в София, които ще спират интернета чрез специални устройства”, добави тя. Един  такъв заглушител струва около 300 - 400 лв.

Според повечето директори спирането на нета е неуместно и излишно. „Ние получаваме изпитните варианти за ... 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: