Новини


10Мар2023

50 хил. зрелостници на матура по литература на 19 май

Над 50 000 зрелостници са подали заявления за допускане до държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май, съобщи Министерството на образованието и науката.

Тестът за матурата по литература включва 40 задачи с избираем отговор, кратък свободен отговор и разширен свободен отговор (създаване на текст от четири-пет изречения). Последната задача е за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе). Максималният брой точки на държавния зрелостен изпит е 100, като той се счита за издържан при минимум 30 точки.

На втората задължителна матура на 23 май се очаква да се явят близо 49 хил. души. От тях изпит по профилиращ предмет ще държат над 25 хил. зрелостници, а по професия - повече от 23 хил.

И тази година най-много от завършилите профилирани гимназии (над 12 000) са избрали да положат изпит по английски език като втора задължителна матура. Желание да се явят на държавен зрелостен изпит по биология и здравно образование са заявили 2628 зрелостници, по география и икономика – 2588, по математика - 1732, а философия са избрали 1483.

Вместо втора задължителна матура завършващите професионално образование и обучение полагат държавен изпит за придобиване на професионална квалификация. Над 11 500 от тях ще защитават дипломен проект, а близо 12 000 ще се явят на изпити по професията, включващи теоретична и практическа част.

Да положат допълнителна матура са поискали над 2400 зрелостници като най-много са избрали предметите математика, английски език, биология и здравно образование. Допълнителните матури по желание ще се проведат в периода 26-31 май.

Заявления за валидиране на компетентности по реда на допълнителните матури през сесия май-юни са подали общо 272 зрелостници. От предстоящата сесия май-юни 2023 г. на тези...

 

 

Виж цялата новина тук: OFF News

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: