Новини


2Дек2019

2000 лв. заплата? Учителите трябва да я заслужат

Нормално е да има различно търсене, смята Диян Стаматов

"Увеличението на учителските заплатите не би могло само по себе си да върне кадрите в системата. То обаче е добра крачка и ще даде съвсем друга светлина на учителската професия", коментира в студиото на "Денят ON AIR" общинският съветник от ГЕРБ и директор на столичното 119-о СУ "Aкад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 година. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор /КТД/, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители - 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите - 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

"В отделните училища диапазонът е доста различен. Но за един 50-годишен учител например, заплатата би могла да надхвърли 2000 лв. Не бива обаче да се заблуждаваме, че това ще стане само в рамките на ангажимент към часовете. Подобно възнаграждение може да получи човек, занимаващ се с различни кръжоци, лекторски часове и други извънкласни проектни дейности", допълни...

 

Виж цялата новина тук: Dnes.bg

Автор: Красимир Ангелов

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: