Новини


5Яну2015

Започва кампанията за прием на първолаци

В първите дни на 2015 г. започва кампанията за прием на ученици в първи клас. От столичния Регионален инспекторат по образование са пуснали до директорите на училищата график за кампанията. До 16 април педагогическите съвети на училищата трябва да определят сроковете и критериите за прием на първокласници. Училищата сами определят началната дата за подаване на заявленията от родителите.

Крайният срок за подаване на документи е 29 май 2015 г. и е валиден за всички училища. Някои столични училища започват да приемат документи буквално от днес - например столичното 11-о основно училище "Пимен Зографски" в квартал "Дианабад". Списъците с приетите първолаци - отново във всички училища, ще бъдат обявени на 3 юни в 17.00 часа. От инспектората припомнят, че в първи клас постъпват ученици, които са навършили 7 години. 

Броят на учениците в паралелка може да бъде не повече от 24 и директорите стриктно трябва да следват тази разпоредба, напомнят от инспектората. В София ограничението, което е нормативно определено, предизвиква напрежение сред родители, които искат да запишат децата си в определени училища. Заради денонощните опашки пред т.нар. "елитни" училища за първолаци в минали години, по подобие на приема в детските градини, и за първолаците се въведоха точкови критерии.

Един от основните критерии е адресната регистрация на родителите, но дори и това се преодолява чрез "преместване" на един от родителите при приятели и роднини с адрес в близост до училището. В опит да пресекат най-амбициозните родители някои училища имат изискване адресната регистрация да е преди ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: