Новини


28Ное2019

Зам.-министър от МОН към ученици: Учете математика!

Kак се управляват процесите в училище и в клас, как да си партнират учителите, учениците и родителите, и каква е ролята на директора, на неговия екип и на ученическия съвет, обсъдиха гимназисти от Средното училище "Васил Кънчов" във Враца със заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, съобщиха от МОН.

Михайлова е била лектор по темата за мениджмънта в образованието в рамките на инициативата "Училището и бизнесът", при която се организират срещи с водещи специалисти в областта на мениджмънта, с анализатори, учени и предприемачи. Идеята е да се помогне на гимназистите с възможностите за успешна реализация.

"Учителите и учениците са училището, не сградата. Класната стая се управлява от учителя. Той е този, който може да научи учениците да си поставят цели и да им помага да ги изпълняват", каза Таня Михайлова.

Тя е провокирала учениците да разсъждават за управлението на процесите в училище и за ролята на лидерите в общността. В образованието е важна работата с човешките ресурси, всеки има различно светоусещане, отбеляза заместник-министър Михайлова.

Учениците са споделили идеи за модернизиране на методите на преподаване, описали са различните стилове на управление, разказали са и за своите доброволчески инициативи, свързани с природата. В дискусията се е получил дебат за ролята на математиката.

Смисълът да е учите математика е да се научите да мислите логично, каза Таня Михайлова. И разказа, че математиката може да се преподава интердисциплинарно - с български език и литература, като се чете един текст и се изчислява в дроби колко е описателен например.

Важно е да има уважение между учители и ученици, е казала още заместник-министър Михайлова. По думите й учителят е приятел, човек, който насърчава и вдъхновява, но трябва да е и взискателен. Тя е подчертала, че учителската професия е стойностна, защото поставя основата, върху която се гради общността.

Динка Петрова от десети "а" клас, която е председател на Ученическия съвет, е споделила, че ще стане учител по математика. В училището тази година ще завършат четирима ученици, които също се ориентират...

 

Виж цялата новина тук: Dnes.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: