Новини


22Авг2017

За над 13 хил. ученици професионалното образование е първи избор

За над 13 хиляди ученици, записани в професионалните паралелки и училища, професионалното образование е било първи избор при кандидатстване. Това показват първоначалните данни за приема след седми клас за наближаващата 2017/2018 учебна година. Окончателната информация за приема на осмокласници ще е готова през септември, тъй като и в момента се попълват свободните места. Отсега обаче е видно, че интересът към професионалното образование се засилва, посочват от МОН.

За над 62% от учениците, записани в професионална паралелка, това е било първи избор при кандидатстване. От 21 966 ученици в професионални гимназии и паралелки 13 810 са записани след 7-и клас по първо желание. Общо 17 993, или почти 82% осмокласници, пък са приети по първо и второ желание в професионална гимназия или паралелка.

Най-голям интерес младежите са проявили към компютърна техника и технологии - тази специалност е избрана от 1027 ученици. На второ място е икономическа информатика, предпочетена от 896 души, следвана от автотранспортна техника - 879 деца, икономика и мениджмънт - 857 деца, и др.

Сред специалностите, които също се радват на голям интерес, са механизация на селското стопанство, производство на кулинарни изделия и напитки, кетъринг, производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения, системно програмиране, организация на хотелиерството, организация на туризма и свободното време, строителство и архитектура, оперативно счетоводство и банково дело. 515 ученици са записани вече в паралелките по новата професия "приложно програмиране".За нея министерството планира да отпусне 270 хил. лв. по националната програма "Обучение за ИТ кариера", като очакванията бяха да бъдат обучени поне 200 ученици, както и минимум 60 учители.

Немалко от професионалните паралелки обаче ще бъдат закрити поради липса на интерес - например тапицерство и декораторство, автотранспортна техника, електрически инсталации и технология на машиностроенето в Пловдив, както и моден дизайн, електроенергетика и автомобилна мехатроника в София.

В трите етапа на класиранията за кандидатстване след 7-и клас има данни за участвали 47 356 ученици. 46% от тях са записани след първите два етапа на класирането и са класирани за трети етап в паралелки за придобиване на професионална квалификация, сочат още данните на МОН.



ПОДГОТОВКА

До началото на учебната година ще бъдат готови типовите и училищните планове и учебните програми по всички специалности, по които е реализиран прием за учебната 2017-2018 г...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: