Новини


20Фев2023

Янка Такева: Около 1900 лв. се очаква да достигне минималната начална заплата на учител

Около 1900 лева се очаква да достигне минималната начална заплата на учител у нас. За целта в проектобюджета на държавата за тази година са договорени 400 млн. лева, това съобщи в Русе председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева. 

Тя обясни, че се очаква законът за бюджета за тази година да бъде приет в края на месец май, а увеличението на работните заплати ще влезе в сила със стара дата - от 1 януари тази година. 

"Сега ни остава да договорим и другите средства - за увеличаване на транспортните разходи, за стипендиите на учениците, за издръжката на училищата. Искаме 1,3 млрд. лева повече в бюджета за 2023-а година за образование спрямо бюджета през миналата година", каза Такева, съобщава БТА.

По думите й в последните три години има голям интерес към учителската професия, за което спомага добрата материално-техническа и дидактическа база в училище, екипната работа, както и мотивацията за трудовото възнаграждение. 

Такева обясни, че в големите градове за едно учителско място се борят между 20 и 40 кандидати. Все още има недостиг на учители по математика, по информационни технологии и по чужди езици. 

Тя каза още, че през тази учебна година в България са били назначени 4200 млади учители. По думите й в последните две-три години не са закривани училища в...

 

Виж цялата новина тук: Труд

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: