Новини


4Фев2021

Вълчев не изключва вариант малките ученици да се върнат обратно вкъщи

Има опасност ученици да се върнат обратно вкъщи, тъй като февруари и март са рискови от епидемична гледна точка. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев. То не изключи и вариант, при който и малките ученици се връщат обратно вкъщи, ако ситуацията у нас се влоши.

„Всичко е възможно, малките ученици учиха от дистанционно в началото на декември. Засега нямаме условия за това. Сега ситуацията е малко влошена, но всяко разхлабване на мерките няма как да допринесе за разпространението на заразата . Сега притеснението е за разпространението на новия щам“, обясни Вълчев. Той припомни, че в 313 училища през декември е било взето решение да не се преподава нов материал, а онлайн заниманията да преминават под формата на дейности по интереси. Затова и за тях учебната година ще бъде 2 или 3 седмици по-дълга. Към момента обаче друго удължаване не се предвижда. Вълчев няма да предлага и следващата учебна година да започне по-рано.

Над 200 000 ученици и учители се върнаха към присъствено обучение днес. Рискът да продължат отново онлайн обаче не е отминал. „Има такава опасност, февруари и март са рискови от епидемична гледна точка. Грипните вируси върлуват предходни години най - често януари и февруари. Все още няма колективен ефект от ваксинацията. Няма как да спрем да живеем и да се учим. Образованието е това, за което си струва да поемем риск. Ако ситуацията се влоши, ще се предприемат мерки за затягане“, каза Вълчев. Той припомни, че здравният министърът е посочил, че праговите стойности за затягане на мерките са 200 болни на 100 000 души. Това на двуседмична база означа 14 000 общо за страната.

Към момента има около 2400 карантината в забавачки и училища. От тях 1700 - 1800 за ученици. Останалите деца. „Има случаи на положителни проби, близо 2 на 1000 на 28 000 теста бяха положителни. В отделни училища има по 2-3 и може да се говори за клъстери, но не и за сериозно разпространение на заразата, особено в детските градини“, обясни министърът.

Последните дни има и множество подадени заявления от родители децата им да преминат към дистанционно обучение. В същото време такива, които на по-ранен етап са подали молби, се връщат. Затова и от МОН ще направят актуализация на данни. „Това, което имаме като информация е, че близо 1200 ученици ще останат вкъщи“, каза Вълчев.

До средата на март на ротация ще се въртят по два от пет класа в гимназиален етап заедно с един от прогимназия (7-и, 8-и заедно 12-и; 5-и, 9-и и 10-и или 6-и-,11-и и 12-и). При запазване на стойностите обаче ще се обсъди вариант, при който в прогимназиален етап могат да се върнат повече класове. „Ако ситуацията не се вложи над тези стойности, които ви казах (б.а.- 200 на 100 000), ще обсъдим за следващия период след 2 или 4 седмици, тези училища с по-малочислени паралелки да могат да тръгнат повече класове в прогимназиален етап“, сподели министърът.

И в момента от МОН са разрешили в малките училища и на трите випуска да ходят, ако има по-малък брой ученици - 15 от 5-и и 6-и клас и 7 -10 от 7-ми. „Ние разрешихме да учат и други класове, ако са слети паралелки. Такива са в училищата, в които има малко ученици от един клас - между 5 и 10 ученици в 6-и и се сливат със седми клас.“, допълни Вълчев. Така, има и ученици от шести клас, които днес са тръгнали в училище, които са в слети паралелки.

Дали успехът на ученици се е понижил можело да покаже външното оценяване, защото ситуацията във всяко училище е различна. „Има общо правило. По-големите ученици, които са ангажирани с ученето и са изградили мотивация за самостоятелно учене, са по-малко засегнати от електронното учене. Респективно по-малките ученици, за които трябва пряко педагогическо взаимодействие и тези от семейства с по-ниска ангажираност на родителите с образованието им, са много по-засегнати“, разясни Вълчев.

Добрата новината според него е, че...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: