Новини


18Юни2015

Всяко пето дете в частно училище ще може да учи без такса

Частните училища и детски градини занапред ще могат да получават държавна субсидия, също както и държавните. Срещу това обаче ще трябва да изпълнят определени ангажименти. 20% от децата ще трябва да бъдат освободени от такса. Освен това тези школа и забавачки ще могат да събират такси само за дейности извън финансираните от държавата. Това решиха депутатите от просветната комисия, приемайки на второ четене текстове от новия закон за предучилищното и училищното образование.

Текстовете предизвикаха бурни дискусии сред депутатите. Партньорите на ГЕРБ във властта - АБВ, се обявиха категорично против възможността държавата да финансира частните училища. От БСП също настояха публичните средства да се дават само за публични дейности, в противен случай според тях ще се задълбочат неравенствата по социален и териториален признак. От ГЕРБ обаче не отстъпиха от тезата си, че финансиране ще има не за частните училища, а за децата у нас. "Държавата така или иначе планира средства за всяко едно дете, независимо дали е в държавна или в частна детска градина или училище", подкрепиха ги и реформаторите.

Промяната за държавното финансиране на частните училища бе подкрепена от 12 депутати, трима бяха против и трима се въздържаха. Включването на частните детски градини и училища в системата на държавното финансиране ще става след подаване на заявление от тях, а редът за това ще се уточни допълнително.

Най-дискусионна се оказа идеята на Бойка Маринска от РБ, която предложи частни училища, които са включени в системата на държавното финансиране, да осигуряват на 20 на сто от записаните в тях деца да се обучават без заплащане на такси. Условията за техния прием ще се разпишат най-общо от държавата, а всяко училище и детска градина ще решават в правилника си конкретните изисквания и реда, по който ще избира "щастливците" без такса. Почти всички партии изразиха резерви към тази възможност и поискаха да се разпишат критерии за избора на въпросните деца. Мариана Георгиева от ДПС настоя от привилегията да се възползват само тези с най-добър успех, а Красимир Богданов от ПФ - само социално слабите ученици. "Щом като държавата дава, трябва и да контролира, не може да не казва кои 20% ще могат да учат без такса", коментира и Стоян Мирчев от БСП.

Предложението на реформаторите събра 12 гласа "за" срещу 5 против и 1 въздържал се. Пак по идея на ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: