Новини


23Юни2014

Всеки пети учител си доработва извън училище

23.6% от учителите имат допълнителна заетост за подпомагане на семейния бюджет. 11.9% отделят средно по 5 часа на седмица за труд, различен от учителската работа, а 11.7 на сто - по 2 часа на седмица. Само 37.3 на сто от преподавателите нямат друга трудова дейност извън учебната. Това показват резултатите от проучване на Синдиката на българските учители, посветено на структурата на работното време на учителя. Изследването е проведено на базата на 2339 анкети и е част от проект, финансиран по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".
Други 14 на сто от българските педагози работят по 5 до 10 часа допълнително, но по специалността си - т.е. дават частни уроци или се трудят в частни школи, показват още резултатите от анкетата. 8.7 на сто от педагозите в средните училища имат средно по 23 часа на седмица, тоест по 4.6 учебни часа на ден. По 4.2 урока на ден (21 за седмица) имат 18.5% на сто от учителите, а до 20 учебни часа на седмица, или до 4 на ден имат 14.8 на сто от анкетираните.
Почти две трети от преподавателите (65%) са недоволни от многото допълнителни задачи извън учебния процес. Половината от участвалите в анкетата (51 на сто) са отговорили, че не са доволни от ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: