Новини


6Юни2014

Всеки пети седмокласник скъсан по математика

Всеки пети седмокласник е получил двойка на външното оценяване по математика. От 58 026 ученици 12824 са получили слаба оценка, показват данни на Министерството на образованието (МОН). 
Анализ на резултатите показва, че децата нямат трайни знания. 
„Почти половината не знаят правилото за събиране на обикновени дроби, нещо, което са учили многократно от 4-ти клас”, обясни шефката на дирекция “Образователни програми и образователно съдържание” в МОН Евгения Костадинова. Традиционно текстовите задачи и геометрията затрудняват седмокласниците. 
Голяма част от децата не могат да начертаят равнобедрен тъпоъгълен триъгълник и трудно разпознавали еднаквите триъгълници. 
„Резултатите по математика тази година са по-добри в сравнение с миналата година, въпреки че вдигнахме с 2 точки летвата за тройка”, заяви просветният министър проф. Анелия Клисарова. Миналата година въпреки по-ниския праг за тройка слабите оценки са били повече, при условие, че  седмокласниците през 2013 г. са били повече. „Задачите не бяха по-лесни, дори получаваме сигнали от родителите, че са били твърде трудни. Просто децата вече знаят какво да очакват”, обясниха експерти от МОН. Оказва се, че ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Анна Ефтимова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: