Новини


25Ное2020

Вижте за кои ученици удължават учебната година

Обмисляме да удължим учебната година за 1-6 клас с 2 седмици, като на този етап няма да има удължаване за 7-12 клас, за да не учат и през юли съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че това ще става чрез проектни дейности, които могат да бъдат разположени или през летните месеци, или по време на дистанционното обучение преди Коледа.

Образователният министър посочи, че миналата година е постигнат частична ангажираност с проектни дейности и занимания по интереси след края на учебната година. „Обмисляме да разширим учебната година по линия на проектните седмици. В момента има регламентирана такава проектна седмица от първи до трети клас. Ако училищата решат следващите седмици да провеждат дейности по интереси, проектни дейности, всякакъв вид занимания в електронна среда, те могат да отложат учебните седмици за юни месец.”, даде за пример Вълчев. Така, ако преди коледните празници учениците имат онлайн занимания по интереси, то лятото присъствено ще имат повече време да наваксат с учебния материал.

Учебната година ще се увеличи, но няма да се увеличава учебният план. "За всички училища ще се удължи учебната година, но ще се даде възможност да решат дали да вземат проектните седмици в края на годината. Така децата да имат незадължителни занимания през юни. Това е възможност да учениците и родителите да бъдат ангажирани две седмици със занимания, които няма да бъдат задължителни и да се пишат отсъствия. Това е разликата с учебна план.”, обясни Вълчев.”, уточни образователният министър.

Вълчев уточни, че тази възможност ще бъде дадена с промяна в нормативната уредба и педагогическите съвети ще решат за кога да оставят тази проектна седмица.

„Можем да компенсираме образователните дефицити. През втората година трябва да се компенсира и първата. Трябва да имаме по-голяма маневреност. Надеждата ни е само до Коледа да бъде преустановяването на учебните занятия”, каза Вълчев. Той посочи, че за голяма част от учениците от начален етап ще бъдат първите три седмици в дистанционно обучение.

Проблем е и фактът, че  не може да се разчита на част от родителите, защото те самите са неграмотни, подчерта Вълчев. „Настоявам всички ученици да учат присъствено, но здравето на учителите и учениците е по-важно. Ученето можем да го компенсираме, но човешкия живот не можем.” , заяви просветният министър

Той обясни, че тази учебна година трябва да се компенсират и загубите от първата. „Тази година имаме по-малък периметър на...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: