Новини


25Яну2023

Великобритания и Швейцария - най-желаните дестинации за средно образование в чужбина

Интересът към завършване на средно образование в чужбина определено нараства през последните няколко години. Според статистиката, най-предпочитаните държави са Швейцария и Великобритания, които са известни с традициите си в пансионното образование. Във Великобритания има повече от 500 пансионни училища, в които се обучават както местни деца, така и деца от чужбина, а в Швейцария пансионните училища се посещават предимно от ученици от други страни. Към предпочитаните дестинации за средно образование се открояват също Испания и Италия, както и Австрия и Германия, разяснява Ели Тончева, управител на консултантска агенция за образование в чужбина.

 

Ключовите образователни програми


Британската образователна програма GCSE/A level предполага в последните две години от средното си образование ученикът да избере 3 или 4 предмета, които да изучава в дълбочина. Реално това е подготовка за бъдещо висше образование. Затова изборът на предметите е свързан със специалността, която ще изучава в университета.

Другият най-популярен вариант за обучение в пансионните училища е международната програма IB (International Baccalaureate). В последните 2 години от програмата (IB Diploma) ученикът избира предмети от 6 отделни групи, от които 3 предмета ще изучава на „стандартно ниво“ и 3 – на „високо ниво“. Последните са свързани със специалността, която желае да учи като студент. Ако например иска да продължи с инженерни науки, задължително трябва да избере математика и физика, а ако интересът е към медицина, задължително сред избраните предмети трябва да са химия и биология.

 

Кандидатстването става с изпити и интервю


Някои от пансионните училища приемат деца на възраст над 11 години. За българските ученици най-удобно е да се включат в чуждестранната образователна програма след 7-ми, 8-ми или 10-ти клас. Има и училища, които приемат нови ученици и след завършен 9-ти клас.

Приемът в пансионните училища е на базата на резултатите от изпити по съответния чужд език и математика. Провежда се и интервю с кандидата. Учениците, които кандидатстват след 10-ти клас, полагат и допълнителни изпити по предметите, които ще изучават на „високо ниво“.

 

Гарантирано добра среда


Пансионното образование в чужбина е чудесна възможност за формиране на самостоятелност у децата и за бързо развитие на талантите и способностите им в безопасна и предразполагаща среда.

Обучението е в малки групи, което дава възможност за персонализирано внимание, а голямото разнообразие от извънкласни дейности спомага за развитие и надграждане на уменията и по-добра социализация на учениците. Отличната спортна база, с която разполагат повечето пансионни училища, осигурява чудесни условия за практикуване на различни видове спорт: лека атлетика, футбол, волейбол и баскетбол и тенис, плуване, др. Голяма част от учениците в пансионните училища в Австрия и Швейцария посвещават зимните уикенди на ски и сноуборд...

  

Виж цялата новина тук: Fakti.bg

Автор: Венелина Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: