Новини


1Юни2016

Ваканция с книга в ръка? Може и да е забавно

Дойде време да пожелаем весела ваканция на най-малките ученици. Само преди дни първокласниците си взеха свидетелствата и чуха последния училищен звънец за тази година. На 15 юни малко по-големите от тях също ще приключат с учебните занятия, ще захвърлят тежките раници, за да се отдадат на забавни игри.

Лятната ваканция е любимото време за учениците. Но тя е изпитание за родителите, които трябва да планират тяхната почивка. Един от най-важните въпроси пред тях е дали да оставят децата да играят на воля три месеца или да отделят време и за четене, смятане и др.

Специалистите смятат, че ваканцията трябва да бъде организирана така, че да съчетава приятното с полезното. Училищните програми са тежки, децата трябва да учат и да знаят много, за да вървят успешно напред. Те трябва да си починат от интензивните учебните занимания. Но едновременно с това е нужно да ги ангажираме в дейности, които ще са полезни за кръгозора и интелектуалното им развитие.

Издателство „Просвета“ създаде нов вид ваканционни книжки, при които задължителното четене и упражненията през лятото стават  неусетно и забавно – под формата на игра. С помощта на поредицата „Вълшебно лято“ децата се превръщат в  главни герои в увлекателни приключения и така, без да се усетят, те решават учебни задачи и през ваканцията. Това е серия от три приключенски помагала – за след 1., 2. и 3. клас. Предстои да излезе и книжка за четвъртокласници. Те  предоставят прекрасни възможности за затвърждаване на изученото в клас. Водещ автор на поредицата е Петя Кокудева – детска писателка, носител на Специалната награда на националния конкурс за дебютна литература "Южна пролет" (2012).

Книжката „Вълшебно лято“ след първи клас е низ от приключения, които започнат с едно писмо в бутилка с изтрити от водни пръски букви.  Въвлечени в морския екшън, децата трябва да попълнят изтритите букви в писмото на Робинзон. След морските приключения идват горските, а след тях и тези на село при баба и дядо. Чакат ги и забавления с играчки, с животни от зоопарка и в лунапарка. Докато децата разлистват страниците и се потапят в увлекалените истории, те  развиват своите логически умения, упражняват граматика и правопис.

Книжката „Вълшебно лято“  след втори клас, въвлича детето в свят на фантастични страни. Приключенията  започват от държавата на децата – Лудория, продължават в чудната страна Ам-ам, в Долината на тортите. Докато малчуганите  мислено се спускат с шейни по сметанови писти и се кикотят на историите в Смехорания, лятната ваканция неусетно свършва, а детето вече си е преговорило всички важни уроци за 2. клас и е готово да продължи в трети.

Веселата ваканциянна книжка „Вълшебно лято“ след трети клас разказва историята на кучето детектив Лупо, което повежда учениците към вълнуващи приключения при издирването на фокусника господин Аладин и крадеца на думи Фантомас. Те ще научат колко е важно детективите да умеят да боравят с думите и числата, да знаят чужди езици и всевъзможни факти за природата и историята.

За току-що завършилите 1. клас деца „Просвета“ предлага и други две занимателни книжки от поредицата „Четящите детективи“. Първата от тях  – „Мимо учи за магьосник“,  е предназначена за момчета, а другата „Принцеса Ела търси приключение“ - за момичета. Те са уникална комбинация от книжка за четене и книжка за рисуване. Според принципа „прочети – разбери – нарисувай” детето допълва илюстрациите в книгата въз основа на прочетения текст. Четящият детектив му помага, като му поставя конкретни задачи. Дори децата, които не обичат много да четат, се заразяват от идеята да създадат своя книга, да станат „писатели” и „художници”. На финала с гордост могат да се похвалят, че са създали своя книжка и да се увековечат като част от авторския екип.

Родителите не без основание се притесняват, че през лятото децата им прекарват безцелно много време пред компютъра и се забавляват с игри, изпълнени  със сцени на насилие.

Но не всички са такива. Поредицата „Майунски приказки“ съдържа образователни видеоигри, в които липсват агресия и други вредни внушения. Децата ги приемат с възторг, защото сюжетът им е приключенски, визуализиран  с висококачествена графика. За да играе и минава през поредните нива, детето трябва да решава математически и логически задачи. Дори най-скептичните родителите признават, че тези игри са добър помощник по математика. На пазара се предлагат „Маймунски приказки“ за деца от 1. до 5.клас, в които е включено учебно съдържание, одобрено от МОН за съответния клас. Тези образователни видеоигри са популярни  в цял свят и вече имат няколко престижни награди.

„Къде съм аз“ е друга  поредица  на „Просвета“, която е много полезна за затвърждаване на наученото през учебната година. Това са четири отделни сборника със задачи за проверка на входящото и изходящото ниво на ученици от 1. до 4. клас. С тях родителите могат сами да оценят напредъка на децата си по най-важните учебни предмети - български език и литература, математика, роден край (1. клас), околен свят (2. клас), човекът и природата и човекът и обществото (за 3. и 4. клас).

Помагалата „Концентрация „Уча и играя“ са сред най-предпочитаните от родителите за лятото помагала. Това е интерактивна система от четири книжки за ученици от 1. до 4. клас, разработена от водещи немски психолози. Тя помага да се повиши концентрацията на децата в началното училище, стимулира възприятията и тренира вниманието им. Предлага се в  удобен  формат, съдържа  разнообразие от загадки, лабиринти, рисунки, които превръщат ученето в забавление. На гърба на всяка страница децата могат да намерят и вярното решение, което позволява незабавно да видят дали са допуснали грешки.

Виж цялата новина тук: "Животът днес"

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: