Новини


28Сеп2017

В 4. клас ще се учат стихове наизуст, в 10. клас - само български автори

Тотална смяна на литературните произведения в учебната програма очаква родните десетокласници. Вместо сегашните ренесансови творби на Шекспир и Сервантес младежите ще учат изцяло българска литература. Същото се отнася и за историята - след две години учениците в 10-и клас ще учат за историята на България от праисторическите времена, античността, Възраждането, войните, та чак до наши дни и приемането ни в ЕС. За четвъртокласниците пък за първи път е посочен набор от три стихотворения, които ще трябва да се знаят наизуст - на Елисавета Багряна, Леда Милева и Иван Вазов. Това предвиждат проектите на програми за 4-ти и 10-и клас, публикувани вчера от МОН за обществено обсъждане. След като просветният министър ги одобри, ще бъдат обявени процедури за написване на нови учебници за тези два класа, по които ще се преподава през учебната 2019/20 г.

До момента са утвърдени нови учебни програми за първи, втори, трети, пети, шести, седми, осми и девети клас. Всички програми бяха оповестени накуп през пролетта на 2016 г., за да се отговори на обществените очаквания промените да се гледат не "на парче", а в цялост. Просветното министерство твърди, че "всички проекти са обсъждани в последните няколко години на кръгли маси и десетки срещи с учители от цялата страна и в резултат на получените мнения и становища са направени промени". По обществено чувствителните предмети като български, история и философия е имало допълнителни срещи с учители от всички 28 области. По останалите предмети финалните дискусии са били "по време на методическите съвещания с експертите от страната", на които са били поканени и учители.

В 4-ти клас новости има и по двата основни предмета - български език и математика. В момента 4-класниците имат български език 2 часа седмично, а за комуникативни умения се отделят 1.5 часа на седмица. Занапред е предвидено езиковото обучение да е 3.5 часа, от които 1.5 часа да са за създаване на текстове. Сегашните 3 часа седмично за осмисляне на литературно произведение се увеличават на 3.5 часа "литературно обучение". Другото различно е, че за първи път се посочват три стихотворения, които учениците трябва да научат наизуст. От МОН посочват, че е имало дискусия между началните учители кои творби да бъдат избрани. В крайна сметка са се спрели на "Обичам те, родино..." на Елисавета Багряна, "Моята учителка" на Леда Милева и "Майка ми" на Иван Вазов с мотива, че децата "са достатъчно големи" за тях. И според сегашната програма по български за 4-ти клас децата трябва да могат "да четат и рецитират изразително художествен текст на лирическо произведение", без обаче да е уточнена творба. За този клас и в старата, и в новата програма няма посочени конкретни произведения за изучаване.

По математика четвъртокласниците и в бъдеще ще трябва да събират и изваждат с числа над 1000, да намират лице на правоъгълник и квадрат и т.н. Както и досега, те ще се учат да чертаят окръжност с пергел, но занапред в програмата са включени 6 нови геометрични фигури, някои от които сега се преподават в по-горни класове - конус, пирамида, кълбо, цилиндър, куб и паралелепипед. Бъдещите ученици в края на началния етап ще решават още задачи за покупко-продажби и ще използват електронни калкулатори.

В 10-и клас промените са драстични по български език и литература и по история. По двата предмета съдържанието ще е изцяло "българско" в синхрон с концепцията на МОН в последните класове от даден етап (в края на основното образование в седми клас и в края на първия гимназиален етап в десети клас) учениците да изучават само родна история и литература. По сегашната програма по литература десетокласниците учат "Декамерон", "Дон Кихот" и "Хамлет", които обаче от т.г. слязоха в 8-и клас. Останалите произведения като "Тартюф", "Робинзон Крузо", "Граф Монте Кристо", "Бел ами", "Шинел" отпадат. Вместо това младежите в 10-и клас ще учат изцяло българска литература, която сега се преподаваше в 11-и клас. Съдържанието обаче е доста поокастрено. Димчо Дебелянов например ще се изучава само с "Да се завърнеш в...". В първия вариант на нова програма отпреди година и половина бяха включени и "Черна песен" и "Помниш ли". Яворов остава с "Обичам те", "Две хубави очи" и "Маска", а другите му творби, като например "Сенки" или "Ще бъдеш в бяло", в новата програма липсват. Елин Пелин е представен само с "Гераците", но без "Задушница", присъстваща в първия проект на МОН.

Вазов пък е представен с "Епопея на забравените" (но само с одата "Левски", без "Опълченците на Шипка", която отива в седми клас) и отделни глави от "Под игото", но без "Пряпорец и гусла", "Линее нашто поколение" и др. Както вече стана ясно, и неговият "Дядо Йоцо гледа" също изчезва от учебните програми.

Програмата по история за десетокласниците представлява пълен курс по българска история - от първи свидетелства за живот по днешните български земи до началото на 21-ви век. От съобщението на МОН става ясно, че учителите по история и представителите на академичната общност са подкрепили "новия подход при реализация на концепцията за обучението по история", но според някои броят на новите понятия в програмата...

 

Виж цялата новина тук: в."Сега"

Автор: Силвия Георгиева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: