Новини


25Юни2014

Университетите ще правят фирми

На финалната права на управлението си кабинетът успя да приеме един много важен образователен документ. Макар и с оставка на шията. Става дума за стратегията за висше образование, което по мнение на всички, свързани с него, е безнадеждно закъсняло с реформите. Впрочем - по мнение и на самите автори на стратегията, които заявяват в нея, че реформите у нас в тази област са закъснели минимум с 10 г. и имат нужда от рестарт. За жалост вероятно и тази стратегия е обречена на нещо, което авторите й също са предвидили - на тотално пренаписване веднага след изборите, което със сигурност ще забави още промените. В един от текстовете те посочват, че трябва "да се прекъсне порочната практика на отмяна и пренаписване на стратегическите документи след поредната смяна на управляващото мнозинство". Но понеже у нас хората на власт по традиция са с хоризонт на мислене един мандат, много е вероятно част от замислените промени да не се състоят. Въпреки че самата стратегия посочва - лидери сме по брой на университети, аутсайдери - по брой на студенти и учени.

Спиране на кранчето за слаби специалности, което да доведе до затварянето им без насилствени мерки от страна на държавата. Цялостна промяна на философията, по която държавата отпуска пари на университетите, както и даване на допълнителна възможност висшите училища да печелят. Това са част от мерките, които стратегията за висше образование предвижда. За да станат факт те обаче, трябва да се извърши промяна в Закона за висшето образование, за което в този мандат време няма да има.
Възможно е обаче поне начинът на финансиране на университетите частично да се промени, защото вече няколко поредни образователни министри се обединяват около мнението, че този е порочен. С него парите се отпускат на брой приети студенти, без качеството, което дава университетът, по никакъв начин да влияе на финансирането. Едва в последните години започнаха да се отпускат допълнителни субсидии на университетите, които заемат първите места в рейтинговата система.
Те обаче са жълти стотинки в сравнение с парите, които държавата отне от бюджетите им в началото на кризата.
Стратегията предвижда сега изцяло нова методика, по която да се определя издръжката на един студент на базата на нейната реална цена. Ако това стане, би променило драстично финансирането на вузовете, защото в специалности като химия, физика и биология например разликата между реалната стойност и отпусканите от държавата пари е около 3 пъти. Цената на обучението на един студент в тези специалности възлиза на около 7000 лева, а държавата в момента дава около 1700.
Друга промяна, предвиждана от стратегията, е по-голяма част от финансирането да става на ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Автор: Стела Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: