Новини


23Окт2018

Учителските заплати се вдигат средно с 20%, но не еднакво за всички

Средно с 20% ще се повишат заплатите на учителите през 2019 г., но увеличението няма да е еднакво за всички. 10% е вдигането на заплатите за непедагогическия персонал в училищата, става ясно от проектите на бюджета за 2019 г. и на актуализирана бюджетна 

прогноза за периода 2019-2021 г., които Министерството на финансите публикува днес.

"Основната ни политика е към учителите. Те са най-важният фактор в системата на образованието и за тях е най-големият ни разход - коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред OFFNews. - Тази ни политика е продължение от миналата година и е в изпълнение на ангажимента ни за двойно увеличение на заплатите им за 4-годишния мандат на правителството."

До 2021 г. възнагражденията на педагозите ще се увеличат двойно спрямо 2017 г., става ясно от актуализацията на бюджетната прогноза. За целта се предвидени 330 млн. лв. Още 39 млн. са заложени за непедагогическия персонал.

"Целта на изпреварващото останалите сектори увеличение на учителските заплати е не само политика по доходите, а искаме и да повишим статуса им, да инвестираме в учителите, да привлечем повече млади хора и да имаме по-голяма конкуренция за учителската професия. Стремим се да привлечем хора с добри образователни резултати, а не просто млади хора", подчерта министър Вълчев.

 

Сега младите учители са едва 8% от общия брой, а през следващите 8 г. предстои да се пенсионират около 40 хиляди български учители.

Заплатите в малките училища

На въпрос на OFFNews ще успеят ли и малките училища да...

Виж цялата новина тук: OFFNews

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: