Новини


10Юни2015

Учителите ще вземат до 10 заплати при пенсиониране

Учителите занапред ще вземат до 10 брутни работни заплати при излизане в пенсия, ако в последните 10 г. са работили като педагогически специалисти. Това предвиждат текстове от Закона за предучилищното и училищното образование, приети вчера на 2-ро четене в просветна комисия. Досега преподавателите вземаха 6 заплати при пенсиониране, а от миналата година синдикалните членове вземат 8 по силата на колективния трудов договор в системата.

Депутатите дълго време дебатираха върху правата и задълженията на учителите и учениците. По идея на Борислав Великов от Реформаторския блок бе приет текст, според който не само учениците, административните органи и обществеността, но и родителите занапред ще дължат почит и уважение на учителите. Шефката на комисията Милена Дамянова обясни, че разпоредбата по-скоро е с пожелателен характер и реално няма как да се следи дали се спазва. По-скоро целта й била да се гарантират законово правата на преподавателите.

Предложението на лидера на ДСП Лютви Местан професията учител да бъде регулирана не бе подкрепено. Както и досега, учителите няма да могат да преподават ...

Виж цялата новина тук: Сега

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: