Новини


6Фев2015

Училищният закон тръгна с дебат за частните школа и учебниците

Финансирането на частните учебни заведения с пари от държавата и броят на учебниците бяха основните теми на четиричасовите дебати по проектозакона за училищното образование в парламента. Възможността частните детски градини и училища да получават субсидия от хазната, въвеждане на домашното образование и неограничен брой учебници, които отговарят на държавните стандарти по съответния предмет, са сред най-важните предложения за реформи в сектора. Наред с това се предвижда и въвеждането на дълго обсъжданата нова образователна структура, при която основното образование ще се завършва в VII клас, а гимназията се разделя на два етапа - до X и до XII клас. Успоредно с проекта на ГЕРБ депутатите обсъждаха и проектозакона за народната просвета на БСП, който предвижда образованието да е задължително до XII клас, а гимназиалният етап да е само един - от VIII до XII клас. Соцдепутатите предлагат учебникът по предмет да е само един.

Проектът на ГЕРБ бе критикуван от БСП и АБВ заради възможността и частните училища да получават държавни пари. Според червените депутати новият закон трябва да гарантира качествено образование за всяко дете независимо от материалното състояние на родителите. Вносителят на законопроекта и шеф на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ) припомни, че за финансирането на частните училища има преходен период и промяната ще влезе в сила от 2018 г. От ГЕРБ се позоваха и на решенията на Комисията за защита от дискриминация, че училищата са равнопоставени независимо от собствеността. Според Снежана Дукова годишно за финансирането на частните училища ще са необходими около 15 млн. лв. "Проектът е част от животоспасяващото лечение на българската образователна система. Ние вече тичаме в обратната посока", подкрепи я и Дамянова.

Критики отнесе и възможността за използването на неограничен брой учебници. "Агенти на издателствата ще обикалят учителите и с подаръци и дори с пари ще ги приканват да избират техния учебник", обяви Стоян Мирчев от БСП.

Въпреки резервите си парламентаристите на Георги Първанов подкрепиха проекта на ГЕРБ на първо четене. Зад него застанаха и ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: